Kuva: Wikimedia Commons
Kuva: Wikimedia Commons

Myös hätkähdyttäminen syö luottamusta.

Maailman media on pullollaan epäuskottavia ja ristiriitaisia terveysuutisia. Tuore tutkimus varoittaa, että tällainen uutisointi ei syö ainoastaan uskoa terveysuutisiin, vaan tieteeseen uutisten taustalla.

Taiwanilaisen Chengchin kansallisen yliopiston tutkimus pureutui aiheeseensa kahdessa kokessa. Ensimmäisessä kokeessa oli mukana kaksisataa vapaaehtoista, jotka jaettiin neljään ryhmään.

Ensimmäinen sai luettavakseen terveysuutisia, jotka olivat tavanomaisia, kuten "vihreä tee vähentää pahaa kolesterolia". Toisessa ryhmässä luettiin hätkähdyttäviä uutisia, kuten "popkorni hidastaa ikääntymistä". Kolmannessa ryhmässä luettiin yksipuolisia uutisia, kuten "maito estää syöpää". Neljäs sai luettavakseen ristiriitaisia uutisia, kuten "maito estää syöpää" ja "maito aiheuttaa syöpää".

Tämän jälkeen tehty kysely osoitti, että hätkähdyttäviä ja ristiriitaisia uutisia lukeneet pitivät uutisia epäuskottavina, tunsivat itsensä epävarmoiksi ja heidän asenteensa terveystutkimusta kohtaan oli huomattavasti negatiivisempi kuin kahdessa muussa ryhmässä.

Tutkijat toistivat kokeen puhelinhaastatteluna sadoilla sattumanvaraisesti valituilla vapaaehtoisilla ja saivat pitkälti saman tuloksen.

Tutkijoiden mukaan median nälkä hätkähdyttävien ja ristiriitaisten uutisten suhteen on ymmärrettävää, sillä ne herättävät enemmän huomiota. He kuitenkin kehottavat antamaan enemmän tilaa uutisaiheen laajemmalle asiayhteydelle, virhemarginaaleille ja kysymyksille, joihin tutkimus ei kykene vastaamaan.

He myös varoittavat mediaa uutisoinnista, jossa vankka, vuosien tutkimukseen perustuva tieto kyseenalaistetaan paljon heikommalla todistusaineistolla kertomatta tilanteen todellisia voimasuhteita.

Tutkimuksen julkaisi Science Communications.

jussipussi
Seuraa 
Viestejä41771
Liittynyt6.12.2009

Ristiriitainen terveysjournalismi rapauttaa uskoa tieteeseen

Ei pelkästään terveysjournalismi. Evidence from randomised controlled trials did not support the introduction of dietary fat guidelines in 1977 and 1983: a systematic review and meta-analysis Abstract Objectives National dietary guidelines were introduced in 1977 and 1983, by the US and UK governments, respectively, with the ambition of reducing coronary heart disease (CHD) by reducing fat intake. To date, no analysis of the evidence base for these recommendations has been undertaken. The...
Lue kommentti
Vomies
Seuraa 
Viestejä2857
Liittynyt4.9.2010

Ristiriitainen terveysjournalismi rapauttaa uskoa tieteeseen

Tuo rasvataistelu toi minulle epävarmuuden olotilan, mitä pitäisi tehdä. Onneksi, puhun vain itsestäni, olen jo unohtanut sen. Mutta, ei liity tähän ketjuun, vaan yleisesti asiaan, mitä nyt kritisoin, kun huomasin sen tässäkin ketjussa. Kun noita vierasperäisiä sanoja käytetään, niin miksi ei aleta kirjoittamaan kaikki englanniksi? Minun käsityskykyä ainakin vaikeuttaa, kun suomalaisen tekstin väliin tulee vieraskielisiä sanoja. Onko joillain tieteenaloilla vakiintunut käytäntö käytettävästä...
Lue kommentti

Vaka vanha Väinämöinen, tietäjä iänikuinen.