Kenttäsirkkakoiraat uhraavat vaikka henkensä suojellakseen kumppaniaan.

Osa koiraspuolisista sirkoista on valmis laittamaan jopa henkensä naaraspuolisen kumppaninsa edelle. Sirkkaparin liikuskellessa yhdessä, koiras päästää naaraan turvapaikkaan ensimmäisenä silläkin uhalla, että ehtii itse tulla syödyksi.

Villinä elävien kenttäsirkkojen (Gryllus campestris) ritarillinen käytös paljastui, kun Exeterin yliopiston tutkijaryhmä seurasi niiden käyttäytymistä infrapunavideokameroiden avulla. Sirkat oli merkitty siten, että tutkijat pystyivät erottamaan ne yksilöittäin.

Seurannassa selvisi, että yksinäisten sirkkojen kohdalla saaliiksi joutumisen riski oli yhtä suuri niin koirailla kuin naaraillakin. Sirkkapariskuntien kohdalla taas koiras joutui saalistajan kitaan selvästi naaraspuolista todennäköisemmin. Koiraat ottivat kiinnijäämisen riskin antaakseen naaraalle etumatkaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Aikaisemmat sirkkatutkimukset on tehty suurimmaksi osaksi laboratorio-olosuhteissa. Niiden perusteella on tulkittu hyönteiskoiraiden pysyttelevän naaraiden lähettyvillä ainoastaan päästäkseen parittelemaan sekä estääkseen muiden koiraiden pääsyn samoille apajille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sirkkojen käytös saattaa johtua vallitsevista olosuhteista kuten vihollisten määrästä. Tutkijat epäilevät, että joinakin vuosina sirkkapopulaatio saattaa käyttäytyä itsekkäämmin kuin toisina.

Tutkimuksen julkaisi Current Biology, jonka sivuilta löytyy myös video aiheesta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla