Tiede-lehti seuraa Yhdysvaltain tiedeviikkoa Chicagossa 13.-17. helmikuuta.
Tiede-lehti seuraa Yhdysvaltain tiedeviikkoa Chicagossa 13.-17. helmikuuta.

Termiitit antoivat mallin tutkijoille.

Termiitit pysyvät rakentamaan mutkikkaita rakennelmia ilman, että yksikään niistä toimii työnjohtajana tai että millään niistä olisi taju, miten kokonaisuus valmistuu. Harvardin tutkijat raportoivat Sciencessa samanlaisilla periaatteilla toimivasta robottijoukkiosta, jollaiset ehkä tulevaisuudessa lähetetään ihmisen edeltä Marsiin huolehtimaan tutkikohdan rakennustöistä.

Tutkijoiden idea oli saada suuri joukko yksikertaisia robotteja rakentamaan mutkikkaita, isoja rakennelmia. Jokainen robotti toimii itsenäisesti ja aistii vain aivan lähiympärisöään, jonka vihjeisiin se regoi myös yksinkertaisin liikkein, kuten nostamalla tai laskemalla rakennuspalikan.

Yhdysvaltain tiedeviikolle Chicagoon oli tuotu näytille yksi robotti, joka siirteli ja kasasi verkkaan mutta varmasti vaahtomuovisia palikoita määräpaikkoihin. Se häkeltyi hetkittäin vain kuvaajien salamavaloista, jotka hämäsivät sen optisia antureita.

Yleensä tuolla robotilla on työkavereita, joiden kanssa se voi pykätä kokoon palikkalinnoituksia. Rakennustyössä toimii periaate, että sota ei yhtä miestä kaipaa. Jos yksi vaikka poistetaan, jäljelle jääneet tekevät työn loppuun. Robottityöläisiä voi myös lisätä joukkoon aherruksen häiriintymättä.

Robotteihin on ohjelmoitu kahdenlaisia sääntöjä. "Ensinnäkin tarvitaan ohjeet, jotka ovat samat, tekivät ne millaista rakennelmaa tahansa. Sitten ovat ”liikennesäännöt”, jotka ovat kullekin yksittäiselle rakennelmalle ominaiset. Liikennesäännöt kertovat robotille joka kohdassa, mitä sen on seuraavaksi tehtävä", selitti tutkija Justin Werfel Harvardin Wyss-instituutista.

Näiden hajautettua älyä käyttävien robottien tulevat sukupolvet saattavat olla kyhäämässä Marsin tukikohtia, mutta Werfel uumoilee niille käyttöä lähempänäkin. Termiittirobot voisivat tehdä rakennustöitä kaikenlaisissa paikoissa, missä se on ihmislle vaarallista, kuten veden alla tai katastrofialueilla. Ne voisivat esimerkiksi kasata hiekkasäkeistä tulvapatoja.

Videolla robotit antavat näytteen yhteistyöstään.