Robotissa on monta kerrosta, vaikka se on kolikon kokoa. Kuva: Kalifornian yliopisto
Robotissa on monta kerrosta, vaikka se on kolikon kokoa. Kuva: Kalifornian yliopisto

Se voisi auttaa etsinnöissä ja pelastustöissä.

Pieni robotti kiittää lattialla tavallisen torakan nopeudella. Se on myös yhtä kestävä kuin torakka.

Yritäpä murskata tämä laattamainen robotti kenkäsi alle. Ei onnistu. Se menee littanaksi, mutta toipuu.

Robottitorakan kehittivät robotiikan tutkijat Kalifornian yliopistossa Berkeleyssä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Suurin osa tämän mittakaavan roboteista on hyvin hauraita. Jos astut sen päälle, tuhoutuu robotti melko varmasti”, sanoo Liwei Lin, konetekniikan professori Berkeleyssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Tätä robottia saa painaa jalalla vaikka kuinka.”

Yliopiston video näyttää, kuinka kestävä se on.

Pienet ja kestävät robotit voivat auttaa etsinnöissä ja pelastuksissa. Ne voivat litteinä ryömiä tiukkoihin paikkoihin, joihin koirat tai ihmiset eivät mahdu. Robotorakka voi jopa puristua hieman kokoon, jos paikka on ahdas.

”Maanjäristyksissä isojen laitteiden tai koirienkin on vaikea löytää elämää sortuneiden rakenteiden alta. Avuksi tulee pieni robotti, joka on ketterä ja kestävä”, sanoo kiinalainen Yichuan Wu. Hän on mekaniikan jatko-opiskelija Berkeleyssa.

Robottitorakkaa esittelee Science Robotics.

Robotti on noin suuren postimerkin kokoa. Se on valmistettu ohuesta materiaalista, joka on pietsosähköinen. Sana pietso viittaa sellaiseen sähköisyyteen, jota mekaaninen jännitys aiheuttaa aineeseen. Sähköjännite laajentaa tai supistaa materiaalia.

Robotin tapauksessa pietsosähköinen materiaali on polyvinylideenifluoridia. Tutkijat päällystivät sen joustavalla polymeerikerroksella.

Sitten robottiin lisättiin pieni etujalka siten, että kun materiaali taipuu ja suoristuu sähkön vaikutuksesta, liike ajaa robotorakan jalkaa eteenpäin. Se liikkuu vähän kuin sammakko pienillä hyppäyksillä.

Robotti näyttää hyvin yksinkertaiselta, mutta sillä on pieneksi robotiksi ainutlaatuisia kykyjä. Se voi vipeltää nopeudella, joka on 20 omaa kehonmittaa sekunnissa. Tämä vauhti on verrattavissa oikean torakan nopeuteen.

Se on nopein vauhti roboteissa, jotka on rakennettu hyönteisten mittakaavaan. Robotti voi lisäksi ryömiä putkissa, kiivetä pieniä jyrkänteitä ja kantaa hieman massaa, kuten esimerkiksi maapähkinää.

Kaikkien vaikuttavinta robotissa on, että vain alle kymmenesosa grammaa painavana se kestää noin 60 kilon painoa.

Robotti on nyt kiinni pienissä johdoissa, jotka tuovat sille sähköjännitteen, joka ohjaa robotin värähtelyjä. Nyt robotille kehitetään pientä akkua. Sitten siihen lisätään kaasuja aistivia antureita, kertoo verkkojulkaisu Science Daily. Kyse on vasta mallikappaleesta, ja sen kehittäminen todellisiin tehtäviin on vasta alussa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla