Kuva Corbis RF.
Kuva Corbis RF.

Hammaslääkärin avuksi on rakennettu robotti, jota tullaan kokeilemaan tänä kesänä sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa.

Hammaslääkärin avuksi on rakennettu robotti, jota tullaan kokeilemaan tänä kesänä sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa. Robottipora, joka suorittaa keinojuuri –eli implanttihoitoja, on ensimmäinen askel kohti automaattista hammashuoltoa. Robottien toivotaan tekevän implanttihoidosta halvempaa, nopeampaa ja kivuttomampaa.

Tactile Technologies –yhtiön kehittämä IPL-laiteisto (Implant Location System) koostuu tietokoneohjelmistosta; sensoreista, jotka kartoittavat ikenen alla olevan hammasluun ja mekaanisesti liikuteltavista osista, jotka ohjaavat poraa. Ensiksi potilaan leukaluuhun asennetaan ”raami”, jonka erittäin ohuet neulat tunkeutuvat ikenien läpi kartoittaen luun sijainnin. Kartoituksen tulokset siirtyvät langattomasti tietokoneeseen, missä ohjelmisto muokkaa niiden ja CT-laitteistolla otetun kolmiulotteisen röntgenkuvan perusteella ohjeet raamiin kiinnitettäville poran opastajille. Hammaslääkäri käynnistää poran ja potilas saa pienen hampaan juurta matkivan metallipalan leukaluuhunsa. Siihen voidaan kiinnittää esimerkiksi nastahammas tai hammassilta.

IPL ohjaa itse itseään, mutta sen suunnittelija Opher Kinrot korostaa New Scientistin uutisessa, että hammaslääkäri voi milloin tahansa puuttua robotin toimintaan. ”Järjestelmä tuo implanttihoidot tavallisen hammaslääkärin ulottuville. Nyt niitä tekevät vain erikoistuneet lääkärit”, toteaa Kinrot.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla