Hod Lipson ja robotin kokoamiseen tarvittavat modulit. Kuva Kevin Stearns.
Hod Lipson ja robotin kokoamiseen tarvittavat modulit. Kuva Kevin Stearns.

Cornellin yliopiston tutkijat ovat rakentaneet ensimmäisen monimutkaisen robotin, joka osaa rakentaa itsestään täydellisen kopion.

Cornellin yliopiston tutkijat ovat rakentaneet ensimmäisen monimutkaisen robotin, joka osaa rakentaa itsestään täydellisen kopion. ”Aiemmat samaan pystyvät koneet ovat olleet hyvin yksinkertaisia, usein vain kaksiulotteisia. Monimutkaisemmat laitteet ovat toimineet vain tietokonesimulaatioissa, eivät todellisuudessa”, sanoo rakentajaryhmää johtanut Hod Lipson.

Lipsonin ryhmän robotti koostuu joustavista moduleista. Jokaisessa on dna:ta vastaava mikroprosessori, jonka muistiin on tallennettu suunnitelma robotista ja se mikä modulin tehtävä kloonauksessa on. Osat kiinnittyvät toisiinsa sähkömagneetein, joiden voimakkuus on säädeltävissä.

Esimerkiksi tornin mallinen robotti, joka rakentuu neljästä kuutiosta, aloittaa itsensä kopioinnin kumartumalla ja jättämällä ylimmän kuutionsa pöydälle ”lapsensa siemeneksi”. Seuraavaksi robotti poimii pöydästä virtaa saavien magneettien avulla uuden kuution ja asettaa sen siemenen päälle. Henkiin heräävä lapsi auttaa äitiään itsensä rakentamisessa. Lopuksi se kankeaa äidille uuden pään ja pöydällä seisoo kaksi neljän kuution tornia. Muuttamalla dna:n sisältämiä käskyjä robotista saadaan periaatteessa millainen tahansa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Elollisten kilpailijoiksi robottiklooneista ei kuitenkaan ole. Niiden lisääntyminen on täysin riippuvainen ihmisen toimittamista rakennuspalikoista. Koska robotit ovat ennalta ohjelmoituja, ne eivät edes löydä vain aavistuksen väärään paikkaan joutunutta palikkaa. Sovelluksia on monia. Esimerkiksi Marsia tutkiva robotti voisi korjata itsensä tai kaverinsa samalla periaatteella.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla