Robotti rakentaa koulun seinää. Kuva Construction Roboticsin videosta.
Robotti rakentaa koulun seinää. Kuva Construction Roboticsin videosta.

Robotti on muurarin apuri, ei korvaaja.

Robotti voi muurata tiiliseinää kolme kertaa nopeammin kuin muurari. Yhdysvalloissa kokeillaan jo tällaista robottia muurauksessa – mutta tavallisen työmiehen apuna, ei korvaajana. Sam-robotin tarkoitus on kuitenkin lisätä tuottavuutta, kertoo Technology Review. Lehden sivulla olevassa videossa robotti latoo tiiliä.

Ihmisen ja robotin yhteistyössä seinää rakennettaessa robotti on vastuussa työstä, jossa on eniten mekaanista toistoa. Robotti poimii tiilet, laittaa tiilien väliin laastin ja sijoittaa tiilet lähes paikalleen.

Koko robotti on ladattu hieman autoa muistuttavaan kokonaisuuteen. Sen läpi kulkee tiilejä kuin liukuhihnalta, ja väline liikkuu seinän vieressä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ammattimuurari tulee liikkuvan robotin perässä ja viimeistelee työn. Ihminen käsittelee esteettisiä yksityiskohtia ja siivoaa esimerkiksi ylimääräisen laastin. Hän kantaa tiilet hankalille alueille ja viimeistelee kulmat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Toisteisissakin tehtävissä robotin on oltava melko joustava.

”Robotti voi paikata niitä eroja, joita on rakennuspiirustusten ja sen välillä, miten paikan päällä rakennetaan”, sanoo Scott Peters, joka suunnitteli robottimuurarin ja perusti sille yrityksen Yhdysvalloissa.

Peters sanoo, että sen tarkoitus auttaa ihmistä, ei viedä työpaikkoja.

Yhtiön robotti sopii parhaiten isojen ja tasaisten seinien muuraamiseen. Tällaisia ovat esimerkiksi yliopistojen, sairaaloiden ja muiden isojen rakennusten seinät.

Sam osaa kuitenkin tarkkojakin töitä, esimerkiksi koristaa tiilen yrityksen logolla ohjeiden mukaan, pikseli pikseliltä.Robotti voi myös vetää tiiliä ulos seinästä ja tuottaa seinään kuvioinnin.

Muurarirobotti pystyy tähän hyvän ohjelman eli algoritmin avulla. Lisäksi robotissa on lukuisia antureita. Ne mittaavat kaltevuuksia, kulmia ja liikkeen nopeutta ja suuntaa.

Tiilin paikantamiseen auttaa laser. Ilman sitä robotti ei tietäisi, mistä ottaa tiiliä, eikä osaisi arvioida sen liikettä suhteessa seinään.

Australiassa on rakennuksille suunniteltu robotti Hadrian. Se pystyy muuraamaan pienen talon vaatimat noin 15 000 tiiltä kahdessa päivässä.

Hadrian on kuitenkin vielä prototyyppi. Sam-robotista tulee kaupallinen versio vielä tänä syksynä.

Myyntiin tulee kolme yksikköä, joista kukin maksaa noin puoli miljoonaa dollaria eli noin 450 000 euroa. Petersin mukaan robotti maksaa itsensä takaisin, jos rakennushanke on todella isoja.

Vierailija
Tuhmeliini

ok kiitos selkeästä vastauksesta. minun arvioni on että ihmiset suorittavat kämppäremontit ainakin seuraavat 100 vuotta eteenpäin ilman robotteja ja luultavasti paljon kauemminkin koska rakennuskanta länsimaisissa kaupungeissa ei tule muuttumaan ratkaisevasti tätä kysymystä huomioiden pitkään aikaan. maailmanlaajuisesti robotit eivät koskaan tule korvaamaan ihmistä rakentamisessa vaan nykyiset toimintamenetelmät rakentamisen suhteen pysyvät aikalailla samoina hamaan tulevaisuuteen. robotit ovat vain marginaalinen väripilkku kokonaisuudessa esim sam muurausrobotteja valmistettu 3 kpl ja taitavat olla kaikki vielä myymättä.

Muistuta raksamiestuttujasi että jättävät laskukoneet, älypuhelimet ja laservesivaa'at kotiin kun huomenna lähtevät työmaalle.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla