Tutkija Takaaki Kuratate ja robottinaama Mask-bot kasvokkain.
Tutkija Takaaki Kuratate ja robottinaama Mask-bot kasvokkain.

Kolmiulotteinen maski toimii koneen kasvoina. Siihen voi heijastaa kenen tahansa kuvan. 

Robotin ei tarvitse olla laatikkopää. Saksalais-japanilaisena yhteistyönä Münchenin teknillisessä yliopistossa  syntynyt robottikasvomaski vastaa todellisia kasvoja ja osaa puhuessaan ilmehtiä.

Mask-bot nimen saanut robottinaama kohottelee kulmakarvojaan, räpyttelee silmäripsiään ja keikuttelee päätään puhuessaan. Robotti voi myös näyttää iloiselta tai surulliselta. Yksinkertaiset ilmeet ja tunnetilat on kuvattu aidosta ihmiskasvoista ja tallennettu tietokantaan, jotka robotin ohjelmisto osaa liittää puheeseen.

Prototyyppi koostuu kolmiulotteisesta ihmiskasvojen muotoa muistuttavasta maskista, johon heijastetaan kasvojen kuvat projektorilla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Toisin kuin edelliset maskityyppiset robotin kasvot, Mask-botiin kasvot heijastetaan projektorilla sen takaa, ei edestä. Puolittain läpinäkyvästä materiaalista valmistettu maski on riittävän kirkas näyttämään naamansa myös kirkkaassa päivänvalossa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kasvot maskissa näyttävät todentuntuisilta myös sivulta päin katsottuna. Maskiin voi heijastaa kenen tahansa kasvot, jos saatavilla on riittävän hyvä valokuva.

Kovin syvällisiin keskusteluihin naamarobotti ei vielä pysty - eikä se ole tutkijaryhmän päätavoitekaan. Ihmisen ja koneen vuorovaikutusta kehitetään kiivaasti monessa muussa tutkimusryhmässä. Robottinaaman voisi tulevaisuudessa yhdistää älykkääseen, vuorovaikutuksen pystyvään tietokoneeseen.

Nykymallinkin saa jo puhumaan sille näppäimistön kautta syötettyä tekstiä englanniksi, japaniksi ja pian myös saksaksi, ja se osaa vastata sille opetettuihin kysymyksiin.

Tutkija Takaaki Kuratate ryhmineen kehittää nyt robonaamasta mallia, joka olisi vain muutaman satasen hintainen. Hänen mukaansa sitä voisi käyttää vaikkapa videoneuvotteluissa, jolloin kaksiulotteiden kuvan sijaan näkisikin vastapuolen kasvot kolmiulotteisena edessään.

Eniten robottinaaman toivotaan tuovan vaihtoehtoja ihmisen ja koneen vuorovaikutustilanteisiin. Kasvoille on mukavampaa jutella kuin laitteelle.

Yhtenä mahdollisuutena on kehittää kasvollinen robottiseuralainen yksinäisten vanhusten seuraksi.

Katso video robotin toiminnasta täältä.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla