Pörinää avaruudessa. Näitä robotteja liikuttavat tuulettimet. Kuva: <span class="photographer">Nasa</span>
Pörinää avaruudessa. Näitä robotteja liikuttavat tuulettimet. Kuva: Nasa

Robotit ovat pieniä kuutioita, jotka siirtävät ja luetteloivat rahtia.

Avaruudessa alkaa pieni pörinä. Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa lähetti juuri ennen pääsiäistä kaksi robottimehiläistä avaruuteen. Ne kohosivat Cygnuksen rahtilennolla kansainväliselle ISS-avaruusasemalle.

Robottimehiläiset auttavat aseman astronautteja monin tavoin. Ne vapauttavat ihmisiä tärkeämpiin töihin, kertoo Nasa verkkosivuillaan. Kolmas astrobee-robotti seuraa myöhemmin tänä vuonna.

Robotit voivat leijua asemalla täysin itsenäisesti. Aseman astronautit ja lennonjohto maassa voivat halutessaan ohjata niitä. Ne voi kiinnittää aseman seinään, jos ne ovat tiellä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Robotit ovat erivärisiä, ja ne saivat omat lempinimet. Maahan jää kaksi identtistä robottia. Jos ongelmia tulee, voi robottien kopioiden avulla maassa tarkistaa, mikä meni ylhäällä avaruudessa pieleen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Astromehiläiset liikkuvat avaruusasemalla pienten tuulettimien avulla. Jokaisessa robottimehiläisessä on kameroita ja antureita, joiden avulla ne suunnistavat avaruusasemalla ja välttävät esteitä. Ne voivat kääntyä asemalla mitenpäin vaan.

Leijuvat robotit toimivat akuilla. Kun akku uhkaa tyhjetä, leijuu robotti itsenäisesti seinään latautumaan.

Kuution muotoisten robottien koko on noin 30 senttimetriä kanttiinsa. Ne on rakennettu Nasan Amesin tutkimuskeskuksessa Kaliforniassa.

Robotin kosketusruutuun on liitetty tarkoituksella isot sarjakuvamaiset silmät. Robotti voi iskeä silmää ja osoittaa silmien liikkeillä liikkumisensa suuntaa.

Silmien tarkoitus on, että robotti olisi hieman ihmismäinen, kertoo robotteja kehitellyt Trey Smith Nasan robottiryhmästä IEEE-Spectrum-lehdessä.

Robottien avulla voi myös edistää ihmisen ja robotin vuorovaikutusta avaruudessa. Astronautit raportoivat, miten robotit voisivat työskennellä parhaiten ihmisten lähellä.

Avaruuden mehiläisessä on myös robottikäsi, jonka voi valjastaa kameroiden avulla rahdin purkuun ja luettelointiin.

Lennonjohdolle Houstonissa astromehiläiset ovat kuin ylimääräiset silmä- ja korvaparit asemalla. Robotissa on myös langaton yhteys ja laserosoitin.

Nasan tarkoitus on, että tämänkaltaiset robotit ovat apuna, kun Nasa yrittää viedä astronautit Kuuhun Gateway-hankeessaan. Tämä toteutuisi ennen vuotta 2029.

Nyt tosin kuuohjelmaa yritetään nopeuttaa ja saada Yhdysvaltain astronautit Kuuhun jo vuonna 2024. Robotit olisivat tässäkin apuna.

Astromehiläinen perustuu Speheres-robotteihin, joiden ensiversioita alettiin kokeilla asemalla jo 2006. Alun perin näitä robotteja tekivät opiskelijat elokuva Star Warsin hengessä. He kokosivat niitä elokuvan hahmon Luke Skywalkerin kuvitteelliseksi apulaiseksi.

Roboteissa on yhä paljon tekniikkaa, jota saa kaupan hyllyltä. Noin lentopallon kokoiset pikkurobotit voivat testata uusia ohjelmia ja niihin voi kytkeä kännykän.

Sisältö jatkuu mainoksen alla