HeartLander. Kuva: <span class="photographer">Nick Patronik, Carnegie Mellon University</span>
HeartLander. Kuva: Nick Patronik, Carnegie Mellon University

Sydämeen mönkivä robotti voi säästää potilaan suurelta leikkaukselta.

Sydänvaivat voivat pian hoitua näin: rintaan ja sydänpussiin tehdään piskuinen viilto, josta ryömii sisään parisenttinen robottitoukka. Se etsiytyy lyövän sydämen pintaan, tekee tarvittavat hoitotoimenpiteet - ja mönkii pois.

Kuulostaa ehkä science fictionilta, mutta Cargenie Mellon –yliopiston tutkija Cameron Rivieren kehittämä sydäntoukka on jo onnistunut asentamaan tahdistimen osia ja rokottamaan lääkettä simuloivaa testiväriä elävien sikojen sydämeen.

HeartLanderiksi nimetyllä, 20 milliä pitkällä robotilla on jalkoinaan imukupit, joilla se pystyy tarttumaan sydämen pintaan ja ryömimään sitä pitkin 18 senttimetrin minuuttivauhtia. Liike saadaan aikaan johdoilla, joita liikuttava moottori on potilaan kehon ulkopuolella. Kirurgit pystyvät seuraamaan toukan kulkua magneettisen jäljittimen avulla ja suuntaamaan sitä ohjaussauvalla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Useimmissa sydänleikkauksissa sydän pitää pysäyttää, joten robottitoukka voi säästää potilaan valtaisalta leikkaukselta – ja vähentää siten hoidon riskejä. "HeartLanderin etuna on myös se, että se pääsee minne tahansa sydämen pinnalla", Riviere kehuu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Robottitoukasta kertoi New Scientist.

Sisältö jatkuu mainoksen alla