Venäjältä loikanneet villisiat juoksentelivat Rautjärven kylässä 2014. Kuva: Juha Metso
Venäjältä loikanneet villisiat juoksentelivat Rautjärven kylässä 2014. Kuva: Juha Metso

Afrikkalainen sikarutto on helposti tarttuva verenvuotokuumetauti, joka on levinnyt jo rajan taakse Venäjälle.

Afrikkalainen sikarutto jatkaa leviämistään. Eläimille vaarallinen verenvuotokuume on levinnyt Suomen lähialueille ja Länsi-Eurooppaan. Kiinassa rutto on jo valtava ongelma ja uhkaa rampauttaa koko maan sianlihateollisuuden.

Luonnossa tautia levittävät villisiat, jotka eivät piittaa valtioiden rajoista piittaa eivätkä itse sairastu tautiin. Sikarutto tarttuu helposti kosketuksen ja jätösten kautta ja voi säilyä kypsentämättömässä lihassa tartuntakykyisenä jopa vuoden.

Ihmiselle tauti ei ole vaarallinen, mutta eläinten hyvinvoinnille ja lihantuotannolle se on katastrofi. Tartunnan saanut sika kuolee jopa viikossa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Taudin torjumiseksi on yritetty kehittää rokotetta. Koska viruspartikkeli on hyvin monimutkainen eikä tutkimusta varten ole saatu luotua kunnollisia solulinjoja, tutkimus ei ole edennyt.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Espanjalaistutkijat kertovat nyt kehittäneensä mahdollisesti toimivan rokotteen, joka suojaisi villisikoja rutolta ja näin estäisi niitä levittämästä tautia. He raportoivat tuloksistaan Frontiers in Veterinary Science -tiedejulkaisussa.

Avain rokotteeseen saatiin Latviassa vuonna 2017 ammutusta villisiasta. Siasta otettiin seerumia, jonka havaittiin sisältävän sikaruttovirusta.

”Tämä oli hyvin heikosti tautia aiheuttava viruskanta, joten saimme tehtyä siitä elävää virusta sisältävän rokotteen. Kun rokotimme villisikoja laboratoriossa, niillä ei esiintynyt taudin oireita mutta ne tuottivat vasta-ainetta ja saivat siis suojan tautia vastaan”, kertoo Madridin yliopiston Visavet-eläintautikeskuksen tutkija Jose Angel Barasona tiedotteessa.

Koe tehtiin kahdellatoista villisialla, jotka oli saatu paikalliselta villisikafarmilta. Yhdeksälle sialle annettiin rokotetta suun kautta, ja kuusi niistä alkoi tuottaa vasta-aineita.

Loput kolme villisikaa pidettiin erossa muista, kunnes niiden annettiin olla kontaktissa rokotettujen sikojen kanssa. Artikkelin mukaan nämä kolme rokottamatontakin sikaa saivat immuniteetin oltuaan kosketuksissa rokotetun villisian kanssa.

Jos suoja leviää näin, se helpottaisi villisikapopulaatioiden rokottamista. Rokote kylvettäisiin maahan syöttien mukana.

Kokeellinen rokote tepsi vain yhteen viruksen lukuisista genotyypeistä. Kyseinen genotyyppi on kuitenkin yksi vaarallisimmista.

”Jatkossa pitäisi selvittää, miten turvallinen rokote on, miten tämä immuniteetin leviäminen sialta toiseen tapahtuu, ja miten aine säilyy geneettisesti vakaana siirtyessään siasta toiseen”, sanoo tohtori Barasona.

Sikarutto on valtava uhka tuotantoeläinten hyvinvoinnille ja maailman lihateollisuudelle. Maailman suurimmassa sianlihamaassa Kiinassa rutto on levinnyt maan joka kolkkaan ja mahdollisesti jo sata miljoonaa sikaa on kuollut tai tapettu taudin takia, osin hyvin julmilla tavoilla.

Taudin arvellaan tänä vuonna tappavan puolet Kiinan sioista, siis jopa 200 miljoonaa sikaa.

Tautia on myös Venäjällä, ja Suomen itärajalle on suunniteltu villisika-aitaa taudin leviämisen estämiseksi. Kallista aitaa ei kuitenkaan asiantuntijoiden mukaan saataisi villisiankestäväksi vaikeissa maasto-olosuhteissa, eikä sitä olla nyt rakentamassa.

Virus ei nykyisellään ole vaarallinen ihmisille, mutta on mahdollista, että se kehittyy myös ihmisiin tarttuvaksi samalla tavoin kuin lintu- ja sikainfluenssaviruksetkin ovat kehittyneet.

Sisältö jatkuu mainoksen alla