Mersiä aiheuttavan koronaviruksen kuoriproteiineja on merkitty molekyylimerkein. Kuva: NIAID
Mersiä aiheuttavan koronaviruksen kuoriproteiineja on merkitty molekyylimerkein. Kuva: NIAID

Rokotetta testattiiin apinoilla ja kamelin verellä.

Uudenlainen dna-rokote antoi eläinkokeissa täyden suojan mers-taudilta. Vuonna 2012 tunnistettu virustauti on levinnyt Lähi-idästä ympäri maailmaa, eikä siihen ole tepsivää hoitoa.

Jo noin 1400 ihmistä on saanut tartunnan, ja viisi sataa on kuollut siihen. Äskettäin Etelä-Koreassa hengitysteihin iskevä infektio levisi yhdestä ihmisestä lähes kahteen sataan ja aiheutti 30:n kuoleman.

Uutta rokotetta testattiin makakiapinoilla. Rokotetta saaneet apinat säästyivät kokeissa täysin tartunnalta, kun taas rokottamattomat verrokit sairastuivat.

Rokote synnytti myös kameleilta otetussa veressä tautia aiheuttavan koronaviruksen vasta-aineita. Taudin uskotaan hypänneen ihmiseen kameleilta. Lisäkehityksellä rokotetta voitaisiinkin antaa ihmisen lisäksi kameleille tartuntojen pysäyttämiseksi.

Kyseessä on niin sanottu dna-rokote, eli elimistö viritetään tehtailemaan vasta-ainetta antamalla viruksen dna:ta. Tutkijat valmistivat keinotekoisesti dna-jakson, joka viruksessa tuottaa proteiinia, josta rakentuu piikkejä viruksen ulkokuoreen. Näiden piikkien avulla virus tunkeutuu isäntäsoluun.

Tutkimuksen julkaisi Science Translational Medicine. Siitä kertoi myös Pennsylvanian yliopisto verkkosivuillaan.