Potkua vastustuskykyyn saatiin molekyylimuokkauksella.

Hengitystieinfektioita aiheuttavaa rsv:tä vastaan ei ole toistaiseksi hoitoa tai rokotetta. Kliinisiin tutkimuksiin on kuitenkin jo edennyt yksi rokotevaihtoehto, ja nyt Sciencessa tutkijat raportoivat keinosta tehdä rokotteesta entistäkin tehokkaampi taudin torjuja.

Rsv eli respiratory syncytial virus leviää herkästi ja tartuttaa ihmisiä etenkin talvisin. Aikuisille ja vanhemmille lapsille tauti aiheuttaa yleensä lievän ylempien hengitysteiden infektion. Sitä vastoin vauvoille ja pienille lapsille sekä vanhuksille rsv voi saada aikaan vakavan alahengitysteiden tulehduksen, kuten keuhkokuumeen tai ilmatiehyiden tulehduksen.

Tuoreessa tutkimuksessa Yhdysvaltain terveysviraston NIH:n Jason S. McLellan työtovereineen on tutkinut viruksen kalvossa olevaa proteiinia, jota vastaan elimistön puolustussolut tuottavat vasta-aineita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkijat muokkasivat viruksen kalvoproteiineista erilaisia versioita ja selvittivät hiirillä ja makakeilla, miten nämä muunnokset vaikuttivat vastustuskyvyn kehittymiseen. Selvisi, että yksi muunnos tuotti kymmenen kertaa enemmän vasta-aineita kuin proteiini, joka toimii nyt kliinisessä testauksessa olevassa rokote-ehdokkaassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla