Kuva: Grook Da Oger, Wikimedia Commons, Creative Commons -lisensoitu
Kuva: Grook Da Oger, Wikimedia Commons, Creative Commons -lisensoitu

Uusi työkalu auttaa rokottajia suunnittelemaan kampanjat paremmin.

Nykyisin tartuntatautien torjujat joutuvat ottamaan huomioon, että netissä leviää pelkoja ja harhakäsityksiä, jotka vähentävät ihmisten halukkuutta ottaa rokotuksia. Rokottamatta jääminen edistää tautien leviämistä. Rokottajien auttamiseksi brittiläiset ja yhdysvaltalaiset tutkijat ovat kehittäneet seulontamenetelmän, joka haistelee netin rokotekirjoittelua ja voi varoittaa mahdollisista vaikeuksista ennen rokotuskampanjoiden aloittamista. Tutkimuksen julkaisi The Lancet Infectious Diseases -lehti.

Heidi Larson lontoolaisesta hygienian ja trooppisten tautien tutkimuslaitoksesta kollegoineen sovelsi olemassa olevaa automaattista terveysdatan seulontajärjestelmää HelthMapia. Se nuuskii varhaisia merkkejä tautiepidemioista nettiuutisista, blogeista, sosiaalisesta mediasta ja virallisista tiedotuksista. Nyt tutkijat lisäsivät siihen automaattisen luokittelun, joka erotti englanninkielisestä tekstistä, puhuttiinko rokotuksista myönteiseen vai kielteiseen sävyyn.

Tutkimuksessa luokiteltiin yli 10 000 nettitekstiä 144 maasta vuoden ajalta. Datasta näkyi, mistä rokotuksesta ihmiset kussakin maassa olivat milloinkin huolissaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nykyisellään ohjelma luokittelee siis vain englanninkielistä tekstiä, mutta tutkijoiden mukaan tärkeimpiä hakusanoja ollaan jo kääntämässä arabiaksi, espanjaksi, kiinaksi, ranskaksi ja venäjäksi. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla