Toiset kieltäytyvät tästä. Kuva: Sami Kero
Toiset kieltäytyvät tästä. Kuva: Sami Kero

Maailman terveysjärjestö nosti epäluulon rokotteita vastaan listalle, jolla on myös influessa, denguekuume, hiv ja diabetes.

Haluttomuus ottaa rokotteita uhkaa tuoda takaisin vaarallisia tauteja, joita voi estää riittävän kattavilla rokotuksilla. Niinpä Maailman terveysjärjestö WHO on nostanut rokotevastaisuuden yhdeksi vuoden 2019 maailmanlaajuisista terveysuhista.

Nykyisillä rokotuksilla säästyy kuolemalta kaksi kolme miljoonaa ihmistä joka vuosi. Rokottamista laajentamalla olisi mahdollista pelastaa vielä puolitoista miljoonaa ihmistä lisää, arvioi WHO.

Rokotteella torjuttavissa olevat tuhkarokkotartunnat ovat lisääntyneet maailmassa 30 prosenttia. Joissain maissa tauti oli saatu katoamaan lähes kokonaan, kunnes tapaukset alkoivat lisääntyä uudelleen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Viimeksi syksyllä ja joulukuussa myös Suomessa Pohjanmaalla esiintyi joitakin tuhkarokkotartuntoja, kun ulkomailta saatu tauti oli tarttunut rokottamattomiin ihmisiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ihmiset jättävät WHO:n mukaan monista eri syistä ottamatta rokotteen, vaikka se olisi tarjolla.

Joiltain puuttuu eri syistä luottamusta itse rokotteisiin, niitä antaviin terveydenhuollon ihmisiin tai rokotesuosituksista päättäviin tahoihin.

Toiset taas ovat liiankin luottavaisia, sillä he eivät koe tarpeelliseksi ottaa rokotetta, koska sairastumisen riski ei vaikuta suurelta.

Kolmas rokotteiden välttelyyn johtava pääsyy on WHO:n mukaan hankaluus rokotteen hankkimisessa.

Maailman terveysjärjestö listaa vuoden terveysuhkiin myös useita varsinaisia sairauksia. Niitä ovat esimerkiksi denguekuume, aidsia aiheuttava hi-virus, influenssapandemia, ebola ja muut hyvin vaaralliset tartuntataudit. Ei-tarttuvista sairauksista mainitaan esimerkiksi diabetes sekä sydän- ja verisuonitaudit.

Toimia vaativien uhkien luetteloon on otettu lisäksi ilmansaasteet ja ilmastonmuutos, taudinaiheuttajien vastustuskyky antibiooteille, humanitaariset kriisit ja heikko perusterveydenhuolto eri puolilla maailmaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla