Rosetta havainnoi Steinsia vain 800 kilometrin päästä. Kuva: <span class="photographer">Credits: ESA ©2008 MPS for OSIRIS Team MPS/UPM/LAM/IAA/RSSD/INTA/UPM/DASP/IDA</span>
Rosetta havainnoi Steinsia vain 800 kilometrin päästä. Kuva: Credits: ESA ©2008 MPS for OSIRIS Team MPS/UPM/LAM/IAA/RSSD/INTA/UPM/DASP/IDA

Euroopan avaruusjärjestön Rosetta-luotain lähetti onnistuneita otoksia ensimmäisestä tieteellisestä kohteestaan, astroidi Steinsista.

Euroopan avaruusjärjestön (ESA) Rosetta-luotain havainnoi mallikkaasti ensimmäistä tieteellistä kohdettaan, Steins-asteroidia.

"Steins näyttää ihan taivaallisesta timantilta", ihailee tutkija Uwe Keller tuoreeltaan Rosettan lähettämiä kuvia ESA:n tiedotteessa.

Kuvat paljastavat, että Steinsin pinnalla on monta pientä sekä kaksi suurta kraateria. Toinen niistä on läpimitaltaan kaksi kilometriä, mikä viittaa siihen, että Steins on hyvin vanha.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkijat yrittävät nyt päätellä Rosettan kuvista, miksi asteroidi on poikkeuksellisen kirkas sekä analysoida pinnan rakennetta. Tämä kertoo, kuinka Steins on muodostunut.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Helmikuussa 2004 matkaan lähtenyt Rosetta ohitti Steinsin matkallaan kohti 67P/Churyumov-Gerasimenko-komeettaa, jonka sen pitäisi saavuttaa 2014.

Sisältö jatkuu mainoksen alla