Variksen lento voi loppua karotenoidien puutteeseen. Kuva: Alpo Roikola / Wikimedia Commons
Variksen lento voi loppua karotenoidien puutteeseen. Kuva: Alpo Roikola / Wikimedia Commons

Talintintin vatsa haalistuu, ja variksen sulat pehmenevät.

Ihmisen tähteillä elävät linnut ovat alkaneet kärsiä karotenoidien puutteesta.

Karotenoidit ovat pigmenttivärejä, mutta ne osallistuvat myös lintujen sikiönkehitykseen ja immuunipuolstukseen. Karotenoidit värjäävät esimerkiksi kananmunankeltuaisen sekä lintujen keltaiset, oranssit ja punaiset höyhenet. Niitä on pääasiassa kasviksissa, mutta linnut saavat niitä syömällä hyönteisiä, jotka ovat popsineet karotneidipitoisia kasvinosia.

Puute näkyy nopeasti lintujen höytenpuvussa. Kehnosta saannista kertovat havainnot, joiden mukaan esimerkiksi talitiaisten keltainen vatsa on kaupungissa hailakampi kuin maaseudulla.

Karotenoidien puutteella voi olla vakavampiakin seurauksia, arvioi ekologian ja ympäristönsuojelun dosentti Timo Vuorisalo Turun yliopistosta. Suomen kaupungeissa on viime vuosina havaittu lentokyvyttömiä ja valkolaikkuisia varislintuja. Valkoiset laikut kertovat pigmenttihäiriöistä, ja lentokyvyttömyys johtuu siipisulkien jäämisestä liian pehmeiksi.

Kehno ruokavalio piinaa useita muitakin eläimiä, mutta aina syy ei ole ihmisessä. Jos olet Tieteen tilaaja, lue koko juttu alla olevasta linkistä.

jussipussi
Seuraa 
Viestejä41750
Liittynyt6.12.2009

Roskaruoka riuduttaa kaupunkilintuja

Kyllä se sama roskaruoka riuduttaa ihmisiäkin: Baseline oxidative defense and survival after 5-7 years among elderly stroke patients at nutritional risk: Follow-up of a randomized, nutritional intervention trial. CONCLUSIONS: Hospitalized patients that received enhanced dietary energy- and protein after acute stroke and with baseline plasma total carotenoids above median level, had reduced risk of death after 5-7 years. Further trials testing intervention with diets rich in antioxidants are...
Lue kommentti