Kuva: Corbis RF.
Kuva: Corbis RF.

Keskeytykset työntouhussa voivat olla välttämättömiä myös ihmisen oppimiselle.

Huomio ikkunasta ulos tuijottelijat, kattoon katselijat ja lyijykynän pureskelijat. Olette tärkeässä puuhassa. Uusi tutkimus antaa viitteitä siitä, että keskeytykset työntouhussa voivat olla välttämättömiä oppimiselle.

Massachusettsin teknisen korkeakoulun MIT:n tutkijat seurasivat rottien aivoja, kun nämä tutustuivat uuteen ympäristöön. Rottien aivosolut aktivoituivat eri tavoin riippuen siitä, millaisessa paikassa ne seikkailivat. Yllättävä havainto tehtiin, kun rotat pysähtyivät syömään tai sukimaan viiksiään. Lepotauon aikana eläinten aivot kelasivat läpi äskeiset reaktionsa, mutta takaperin ja nopeutettuna, yhä uudelleen ja uudelleen.

Tutkijat arvelivat, että kelailu auttaa rottia painamaan mieleen tärkeitä asioita, kuten sen mistä löytyi ruokaa. Jos sama pätee ihmisiin, peukaloiden pyörittelyyn käytetyt hetket ovat arvaamattoman hyödyllisiä.

Nukkuessa rottien aivot toistivat päivän kokemukset alkuperäisessä järjestyksessä. Tämä ei ollut enää yllätys, sillä tiettävästi muistijäljet vahvistuvat aivoissa unen aikana.

Tutkimuksesta kertoi Nature.