Kuva: Corbis RF
Kuva: Corbis RF

Jatkuva makeutusaineen saanti lisäsi syövän riskiä pieninäkin päiväannoksina.

Yleinen makeutusaine aspartaami aiheuttaa jatkuvasti käytettynä syöpää koe-eläimillä, vaikka päiväannos olisi pieni.

Tämä kävi ilmi italialaisen Ramazzini-säätiön tekemässä tutkimuksessa. Siinä 400 rotalle syötettiin sikiöajasta elämän loppuun asti jatkuvasti aspartaamia. Annos oli suhteessa eläimen painoon joko kaksikertainen tai puolikas siitä, mitä sallitaan ihmisille painokiloa kohti päivässä.

Tulos oli, että aspartaami aiheutti tilastollisesti merkittävän lisäyksen useissa syövissä. Suuri annos lisäsi syövän riskiä enemmän kuin pienempi.

Aspartaamia käytetään makeutusaineena erittäin monissa elintarvikkeissa, esimerkiksi kevytlimsoissa, purukumeissa, makeisissa, jälkiruuissa, jugurteissa ja lapsille tarkoitetuissa lääkkeissä.

Uusista tuloksista kertoo Ramazzini-säätiön tiedote.
Tutkimus vahvisti ryhmän aiempia tuloksia, jotka on julkaissut Environmental Health Perspectives.

Ne eivät vakuuttaneet EU:n terveysviranomaisia niin että suosituksia aspartaamin käytöstä olisi muutettu.