Kuva: Gil M. Costa, Cold Spring Harbor Laboratory
Kuva: Gil M. Costa, Cold Spring Harbor Laboratory

Päättäjän itsevarmuus on kotoisin etuotsalohkosta.

Elämä on sarja päätöksiä, ja mitä lujemmin luotamme omiin valintoihimme, sitä sitkeämmin pidämme niistä kiinni.

Yhdysvaltalaisen Cold Spring Harbor -laboratorion tutkijaryhmä on nyt osoittanut, että se päättäjän itsevarmuus on mitattava suure ja että sitä voidaan mitata myös rotilta.

Mistä me tiedämme, luottaako rotta omiin valintoihinsa vai ei? Rottia opetettiin tunnistamaan kaksi eri hajua niin, että oikean hajuisen oven takana odotti aina palkinto. Sen jälkeen ryhmä sekoitti kahta tuoksua. Toinen oli ovessa vain hitusen voimakkaampi. Palkinto odotti sen oven takana, jossa oikea haju oli vahvempi.

rottien itseluottamusta mitattiin jättämällä ne oven taakse odottamaan palkintoa. Se, kuinka kauan ne olivat halukkaita odottamaan, kertoi kuinka varmoja ne olivat omasta valinnastaan. Joskus ne odottivat jopa 15 sekuntia, mikä rotille on ikuisuus.

Ryhmä tunnisti rotilta myös aivoalueen, jota ne tarvitsevat itsevarmaan päätöksentekoon. Kun rotilta saammutettiin etuotsalohkon hermoyhteydet, ne eivät enää pystyneet uskomaan valintaansa. Ne onnistuivat valitsemaan oikean oven yhtä usein kuin ennenkin, mutta ne eivät enää pysyneet sitkeästi oikean oven takana vaan odottelivat minkä oven takana milloinkin.

Tutkimuksen julkaisi Neuron-lehti.