Kuva: <span class="photographer">Corbis RF</span>
Kuva: Corbis RF

Alkoholista ja huumeista eroon pyrkivien ihmistenkin sortumisia voitaisiin ehkäistä.

Alkoholi- ja huumeriippuvuutta ei noin vain taltuteta, sillä stressi tai päihteen käyttöön liittyvät ärsykkeet voivat aiheuttaa retkahtamisen pitkänkin raittiin kauden jälkeen. Pia Bäckströmin tuore väitöstutkimus lupaa apua kuiville tahtoville. Väitös osoitti, että retkahduksia voidaan vähentää lääkkein.

Bäckström tutki retkahdusten fysiologiaa opettamalla rotat annostelemaan itselleen alkoholia tai kokaiinia koehäkissä olevaa vipua painamalla. Päihteiden saatavuuteen yhdistettiin valo-, ääni- tai tuoksuärsykkeitä. Rotat lopettivat vivun painamisen, kun päihteet ja niihin liitetyt ärsykkeet poistettiin. Toiveikas vivunveivaaminen kuitenkin alkoi uudelleen, kun rotat altistettiin päihteisiin yhdistetyille ärsykkeille.

Tarkempi tutkimus osoitti, että tällaista päihdehakuista käyttäytymistä säätelee niin sanottu
glutamaterginen hermovälitys. Niin ikään ilmeni, että retkahtaminen harvenee, kun glutamaattireseptorit salvataan lääkkein. Lääkeaineita on kuitenkin vielä tutkittava lisää ennen kuin niitä voi antaa päihderiippuvaisille. Jotkin niistä aiheuttivat rottakokeissa sivuvaikutuksia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Helsingin yliopiston biotieteellisessä tiedekunnassa tarkastettava väitöskirja on luettavissa tästä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sisältö jatkuu mainoksen alla