Mikroskooppikuva taipuisasta LED-näytöstä. Kuva: <span class="photographer">Departments of Materials Science and Engineering, University of Illinois.</span>
Mikroskooppikuva taipuisasta LED-näytöstä. Kuva: Departments of Materials Science and Engineering, University of Illinois.

Suuriin, rullattaviin ohuisiin ja läpinäkyviin näyttöihin ei tarvitakaan orgaanista lediä.

Tutkijat ovat kehittäneet pieniä, ultraohuita epäorgaanisia ledejä ja kytkeneet ne järjestelmäksi josta voidaan rakentaa läpinäkyviä, taipuisia näyttöjä suuressa mittakaavassa, esimerkiksi mainoksena bussin seinässä.

Yrityksissä kehittää taipuisaa elektroniikkaa tutkimus on tähän asti keskittynyt lähinnä orgaanisiin sähköä johtaviin materiaaleihin.

Perinteisistä epäorgaanisista ledeistä voidaan kuitenkin tehdä näyttöjä, jotka ovat kirkkaampia, kestävämpiä ja tehokkaampia kuin OLED-näytöt.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Illinoisin yliopiston tutkija Sang-Il Park kollegoineen on kehittänyt sarjan tekniikoita, joiden avulla voidaan asentaa epäorgaanisia ledejä lasi-, muovi- tai kumipinnoille hyvin pienessä, mikrometrien mittakaavassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tällä menetelmällä tutkijat loivat taipuisia, venyviä näyttöjä, jotka ovat lähes läpinäkyviä, koska aktiivinen diodimateriaali peittää vain pienen osan näytön pinnasta.

Tutkimuksen julkaisi Science.

Sisältö jatkuu mainoksen alla