Uuden tutkimuksen mukaan älypuhelinaltistuksen määrällä ei näyttäisi olevan yhteyttä pahaan oloon päivätasolla eikä pitkälläkään aikavälillä. Kuva: Emilia Kangasluoma
Uuden tutkimuksen mukaan älypuhelinaltistuksen määrällä ei näyttäisi olevan yhteyttä pahaan oloon päivätasolla eikä pitkälläkään aikavälillä. Kuva: Emilia Kangasluoma

Ahkerasti viestittelevät nuoret voivat jopa muita paremmin.

Katse tiiviisti kiinni älypuhelimen ruudussa, ja ajan oloon nuori menettää ystävänsä, ahdistuu ja masentuu. Tämänsuuntaisia tuloksia on tieteessä saatu paljonkin.

Esimerkiksi viime vuonna San Franciscon osavaltio­yliopiston tutkijat havaitsivat, että opiskelijat, jotka käyttävät eniten älypuhelimiaan, raportoivat keskimäärin muita enemmän eristäytymisen, yksinäisyyden, masennuksen ja ahdistuksen tunteita. Otoksena oli 135 opiskelijaa tutkijoiden kotiyliopistosta.

Nyt Pohjois-Carolinan yliopiston psykologian tutkija Michaeline Jensen kollegoineen on havainnut, että älypuhelinaltistuksen määrällä ei näyttäisi olevan yhteyttä pahaan oloon päivätasolla eikä pitkälläkään aikavälillä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkimuksessa mitattiin kahden viikon ajan yötä päivää 388 lapsen ja teinin älypuhelimen käyttöä, muun muassa sitä, paljonko viestejä he kirjoittivat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Samalla heidän piti raportoida henkisestä terveydentilastaan kolmesti päivässä.

Aineistonkeruu tehtiin vuonna 2015, ja tutkittavat olivat 10–15-vuotiaita nuoria Pohjois-Carolinan julkisista kouluista. Nuorten henkistä terveyden­tilaa selvitettiin myös seuraavina vuosina.

Kysymys oli, ilmenikö enemmän älypuhelimia käyttäneillä nuorilla enemmän mielen­terveysongelmia seuraavina vuosina, ja olivatko ne päivät, jolloin nuoret käyttivät enemmän älypuhelimia, myös päiviä, jolloin mielenterveysongelmia ilmeni enemmän.

Kummassakaan tapauksessa älypuhelinten käytön lisäys ei liittynyt mielenterveyden heikkenemiseen.

Sikäli kuin yhteyksiä ilmeni, ne olivat pieniä ja ”vääränsuuntaisia” sen suhteen, mitä nuorten kännykänkäytöstä ja mielenterveydestä huolissaan olevat aikuiset voisivat olettaa.

Enemmän viestejä lähettävät nuoret voivat henkisesti paremmin kuin nuoret, jotka lähettivät vähemmän viestejä.

”Ehkäpä aikuisten pitää lopettaa kiistely siitä, onko älypuhelinten ja sosiaalisen median käyttö hyväksi teinien mielenterveydelle vai ei, ja sen sijaan alkaa keksiä tapoja tukea parhaiten teinejä heidän elämässään niin somessa kuin sen ulkopuolellakin”, Kalifornian yliopiston psykologian professori Candice Odgers sanoo yliopiston tiedotteessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla