Facebook lupaa pitää käyttäjänsä yhteyksissä, mutta onnellisuutta se ei takaa.
Facebook lupaa pitää käyttäjänsä yhteyksissä, mutta onnellisuutta se ei takaa.

Vaikka naamakirjassa saa yhteyden muihin, yksinäisyys kalvaa käytön jälkeen.

Mitä enemmän vietät aikaa Facebookissa, sitä surullisemmaksi todennäköisesti tulet. Näin väittää Plos Onessa julkaistu belgialais-yhdysvaltalainen tutkimus.

Tulokseen päädyttiin tutkimalla 82 nuorta aikuista, joilla oli älypuhelin ja Facebook-tili. Heille lähetettiin kahden viikon ajan päivittäin viisi tekstiviestiä, joissa heitä pyydettiin vastaamaan seuraaviin kysymyksiin:

1. Miltä sinusta nyt tuntuu?

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Miten huolissasi olet nyt?

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Miten yksinäiseltä sinusta tuntuu nyt?

4. Kuinka paljon olet käyttänyt Facebookia sen jälkeen, kun viimeksi kysyimme?

5. Kuinka paljon olet ollut tekemisissä "suoraan" muiden ihmisten kanssa sitten viime kysymän?

Tutkijat huomasivat, että mitä enemmän ihmiset käyttivät Facebookia, sitä ikävämmältä heistä jälkeenpäin tuntui. Facebook-käynnit antoivat koehenkilöille tunteen, että he ovat yhteydessä toisiin ihmisiin, mutta se ei nostanut heidät mielialaansa, toisin kuin kasvokkaiset tapaamiset, puhelut ja tekstiviestit.

Kahden viikon koejakson aikana huomattiin myös, että koehenkilöiden tyytyväisyys omaan elämään laski sitä rajummin, mitä enemmän he käyttivät Facebookia.

Tulos ei ollut selitettävissä yksistään sillä, että Facebookia käytetään enemmän yksinäisinä hetkinä. Myöskään pahantuulisuus ei lisännyt käyttöä, vaan vaikutussuhde oli päinvastaiseen suuntaan. Seuraavaksi tutkijat haluavat selvittää, millaisia psykologisia mekanismeja ilmiön takaa löytyy, ja onko tulos yleistettävissä muihin ikäluokkiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla