Edes 25 kahvikupillisen juominen ei ole yhteydessä valtimoiden jäykkyyteen, brittitutkimus kertoo.

Hyviä uutisia kahvikissoille: ahkerakaan kahvin lipitys ei näytä olevan vaaraksi sydänterveydelle.

Edes 25 kahvikupillisen juominen ei ole yhteydessä valtimoiden jäykkyyteen, tuore brittitutkimus kertoo.

Tutkimuksen julkaisi arvostetun lääketieteen lehden British Medical Journalin alainen Heart-tiedelehti.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Kahvin maailmanlaajuisesta suosiosta huolimatta erilaiset raportit saattavat saada ihmiset luopumaan sen nauttimisesta”, data-analyysiä johtanut Kenneth Fung lontoolaisesta Queen Maryn yliopistosta sanoo tutkimustiedotteessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Vaikka emme pysty todistamaan kausaalista yhteyttä, tutkimuksemme osoittaa, että kahvi ei ole niin pahaksi valtimoille kuin aiemmat tutkimukset antavat ymmärtää.”

Joissakin aiemmissa tutkimuksissa kahvin kulutuksen kasvun on havaittu olevan yhteydessä valtimoiden kovettumiseen.

Tulokset ovat kuitenkin olleet epäjohdonmukaisia ja niiden rajoituksena on ollut pieni tutkittavien määrä, tuoreen tutkimuksen tekijät kirjoittavat.

Nyt aineistona on yli 8 000 ihmistä Britannian biopankkitutkimuksesta. He kävivät sydämen magneettikuvauksessa sekä pulssiaallon etenemisnopeuden mittauksessa. Siinä arvioidaan valtimojäykkyyttä.

Valtimot kuljettavat happea ja ravintoaineita sydämestä muualle kehoon. Jos ne tukkiutuvat, sydämen kuormitus kasvaa ja sydänkohtauksen tai aivohalvauksen riski kasvaa.

Kahvin juojat luokiteltiin kolmeen ryhmään: alle kupin päivässä juoviin, yhdestä kolmeen kuppia juoviin sekä yli kolme kuppia juoviin. Yli 25 kuppia päivässä juovat suljettiin pois tutkimuksesta.

Kun verrattiin niitä, jotka joivat runsaasti, enintään 25 kuppia päivässä, alle kupin päivässä juoviin, valtimojäykkyys ei ollut lisääntynyt.

Eniten kahvia juovassa ryhmässä keskikulutus oli viisi kuppia päivässä.

Tutkimuksessa on otettu huomioon riskeihin mahdollisesti vaikuttavat tekijät kuten ikä, sukupuoli, etnisyys, tupakointi, pituus, paino, alkoholinkulutus, ruokavalio ja korkea verenpaine.

Kahvin kohtuu- ja suurkuluttajat näyttivät aineiston perusteella olevan todennäköisemmin tupakoivia miehiä, jotka käyttivät alkoholia säännöllisesti.

Suomessakin miehet juovat kahvia jonkin verran naisia enemmän, uusi Finravinto-tutkimus kertoo.

Kahvi on heti veden jälkeen eniten nautittu juoma Suomessa. Suomalaiset joivat viime vuonna paahdettua kahvia 9,9 kiloa henkeä kohden, Kahvi- ja paahtimoyhdistyksen keräämät tilastot kertovat. Luku on suurin maailmassa.

Kahvin terveysvaaroista on varoiteltu vuosisatojen ajan. 1900-luvun puolenvälin jälkeen epäilyksiä alettiin selvittää tieteellisissä tutkimuksissa. 1960–1970-luvuilla tehdyt tutkimukset näyttivät osoittavan, että kahvin juonti lisäisi sydänkohtauksen riskiä.

Pitkään seurantaan perustuvissa väestötutkimuksissa näitä tuloksia ei ole kuitenkaan pystytty toistamaan. Päinvastoin: tuoreimpien tulosten mukaan sydänkohtauksen vaara näyttää jopa vähenevän.

Tämä tulee ilmi esimerkiksi British Medical Journalissa vuonna 2017 julkaistussa erittäin laajassa niin sanotussa sateenvarjokatsauksessa. Siihen oli koottu yli 200 meta-analyysiä, jotka ovat jo itsessään laajoja tutkimuskatsauksia.

Sateenvarjokatsaus listaa vaikuttavan määrän hyötyjä. Kahvi pienentää riskiä kuolla ennenaikaisesti. Kahvin juojilla on vähemmän sydäntauteja sekä iho-, kohdunkaula- ja virtsarakkosyöpiä. Kahvi näyttää tarjoavan suojaa myös maksasairauksia, tyypin 2 diabetesta, sappikiviä ja kihtiä vastaan.

Lisäksi Alzheimerin tautia, Parkinsonin tautia ja masennusta esiintyy kahvin juojilla vähemmän.

Kahvin juonti ”todennäköisemmin hyödyttää kuin vahingoittaa terveyttä”, sateenvarjokatsaus toteaa. Hyötyjä näyttää yleensä kertyvän kolmen tai neljän kupillisen kulutuksella.

Japetus
Seuraa 
Viestejä12478

Keijona kirjoitti:
Lisää niitä "tervellisiä ja ei haitallisia"  piristysainemainoksia.

Amfetamiinin käyttäjät puolustaa amfetamiinia, alkogoli on lääkettä alkoholistille ja kahvi hyvää ja  terveellistä kahvin juojien mielestä.

Onhan se tietenkin tyhmästi jaksavalle kova juttu, kun totuus ei sovi arvomaailmaan. Sitten täytyy erityisen tyhmästi hinkuttaa tutkijoita kahvinjuojiksi ja ad hominemilla vääntää tulokset vääriksi. Mutta, mutta:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Argumentum_ad_hominem

Oi voi. Nyt pitäisi kyllä älytä tyhmän jaksajan luovuttaa.

Olli S. paljastaa salaisuutensa: "Mä puhun tahallani ristiin, että Japetus saisi oikeita aiheita syyttää mua."
Sääpeikolla leikkaa: "No ihmisen vaikutus ei ole alle 50% ja ei ole alle 50%... eiköhän se olisi silloin 50-50 suurimman osan mukaan papereista... näin nopeasti pääteltynä"
Keijona ymmärtää naisia: "Onkohan sellaista munasolua edes olemassa ? Onko joku nähnyt sellaisen?"

Keijona
Seuraa 
Viestejä21189

Lisää niitä "tervellisiä ja ei haitallisia"  piristysainemainoksia.

Amfetamiinin käyttäjät puolustaa amfetamiinia, alkogoli on lääkettä alkoholistille ja kahvi hyvää ja  terveellistä kahvin juojien mielestä.

"Psykoaktiivinen aine tai psykotrooppinen aine tarkoittaa sellaista kemiallista yhdistettä, joka ylittää veri-aivoesteen ja vaikuttaa ihmisen keskushermostoon muuttaen aivotoimintaa ja tajunnantilaa tavanomaisesta.[1] Psykoaktiivisia yhdisteitä sisältävät muiden muassa kahvi (kofeiini),"

https://fi.wikipedia.org/wiki/Psykoaktiivinen_aine

Päihteet ovat farmakologisen määritelmän mukaan ilman hoidollista tavoitetta käytetyt, psyykkisiin toimintoihin vaikuttavat aineet.

https://fi.wikipedia.org/wiki/P%C3%A4ihde

Rikkaalla riittävästi, köyhä haluaa lisää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla