Toisille ihmisille kohtuus on helpompaa kuin toisille. Tutkijoiden nyt kehittämä ruoan lisuke voisi tasoittaa tilannetta. Kuva: Wikimedia Commons
Toisille ihmisille kohtuus on helpompaa kuin toisille. Tutkijoiden nyt kehittämä ruoan lisuke voisi tasoittaa tilannetta. Kuva: Wikimedia Commons

Lisäämällä kylläisyydentunnetta se vähentää ihmisten ruokahalua.

Aiemmista tutkimuksista tiedetään, että runsas päivittäinen ravintokuidun syöminen vähentää ruokahalua ja siksi torjuu lihomista. On viitteitä siitä, että kylläisyyshormoneita syntyy, koska paksusuolen bakteerit tuottavat kuiduista lyhytketjuisia rasvahappoja, erityisesti propionaattia. Eri ihmisillä on kuitenkin erilainen bakteeristo ja siksi erilainen propionaatintuotto, mikä voi tehdä toiset taipuvaisemmiksi lihomiseen kuin toiset. Nyt brittiläiset ja australialaiset tutkijat osoittavat, että lihomistaipumusta voi hillitä ravintokuituun lisätyllä propionaatilla. Tutkimuksen julkaisi Gut-lehti.

Edward Chambers Imperial College Londonista työtovereineen kiinnitti propionaattia inuliiniin. Se on makeutusaineena käytetty muutaman kymmenen sokeriosan mittainen polysakkaridi. Inuliini ei siis ole esimerkiksi kasvien selluloosan kaltainen pitkä kuitu, mutta käyttäytymiseltään inuliiniakin voi pitää ravintokuituna. Inuliinikaan ei nimittäin hajoa ohutsuolessa vaan kulkeutuu paksusuoleen saakka sen bakteerien pilkottavaksi.

Propionaattilisän vaikutuksia tutkittiin kaksivaiheisella kokeella.

Aluksi 20 ihmisen annettiin niellä joko propionaatilla terästettyä inuliinia tai pelkkää inuliinia, ja sen jälkeen he saivat syödä seisovasta pöydästä niin paljon kuin halusivat. Propionaattia saaneet söivät keskimäärin 14 prosenttia vähemmän kuin muut, ja heidän veressään oli enemmän kylläisyyshormoneita.

Sitten 60 ylipainoista koehenkilöä osallistui 24-viikkoiseen eli lähes puolivuotiseen kokeeseen. Puolelle annettiin ruokiin lisättäväksi jauhetta, jossa oli propionaattia inuliinissa, ja puolet sai pelkkää inuliinia. Propionaattiryhmästä vain yhden paino nousi koejaksolla yli kolme prosenttia, verrokkiryhmästä kuuden.

Tutkimus tehtiin pienellä ihmisjoukolla ja on siksi vain suuntaa-antava, tutkijat myöntävät. Osoitetuksi kuitenkin tuli, että paksusuoleen saatettu propionaattilisä petraa kylläisyyshormonien tuottoa ja vähentää syömistä.

Jotta propionaattilisä auttaisi painonhallinnassa, sitä pitäisi syödä jatkuvasti. Seuraavaksi tutkijat aikovat selvittää, millaisiin ruokiin sitä olisi luontevinta laittaa. Ehdolla ovat esimerkiksi leivät ja hedelmäsmoothiet.

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844
Liittynyt13.11.2009

Ruoan lisuke estäisi lihomista

Eikös terveellisen ruoan yksi keskeinen tekijä ole se ettei sitä tarvitse mättää läjäpäin? Tuskinpa kukaan syö liian vähän jos kylläisyyden tunne tulee vähän aiemmin, tai ylipäätään tulee. Joidenkin ylipainoisten ihmisten ongelmahan on se että heiltä puuttuu kylläisyydentunne kokonaan. Tarkoitus kaiketi nyt olisi ettei epäterveellinen ruoka maistu liikaa .
Lue kommentti
taucalm
Seuraa 
Viestejä7047
Liittynyt3.9.2009

Ruoan lisuke estäisi lihomista

Ihminen ei liho, jos ihmisen ruokailutottumukset ovat terveellä pohjalla. Lisäaine taas ei auta heitä, joiden ruokailutottumukset ovat astuneet polulta harhaan, väärä kylläisyydentunne vain lisää ongelmia, kun alkaa tulla puutostiloja, kun terveellinen ruoka ei enää maistukkaan ollenkaan ja sitä korvataan sokerilla ja lisäaineella joka tekee ihmisen kylläiseksi.
Lue kommentti

"Everything is backwards; everything is upside down. Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality."

Ilman sikiön liikkeitä solut eivät tietäisi, pitääkö niiden kasvaa luuksi vai rustoksi. Liikkumattomuus altistaa hauraille luille ja nivelvioille.

Vain äidit tietävät, miltä tuntuu vastaanottaa potkuja ja nyrkiniskuja mahan sisältä päin. Vauvan liikehdinnällä on tärkeä tehtävä, selittävät asiaa tutkineet asiantuntijat.

Alkion pitää sätkiä kohdussa, jotta sen vielä erilaistumattomat solut saavat oikeanlaisia signaaleja. Ne ohjaavat soluja asettumaan oikeille paikoilleen ja erilaistumaan tilanteen mukaan joko luuksi tai luiden nivelkohtia suojaavaksi rustoksi.

Kehoa kannattelevien luiden pitää kasvaa lujiksi ja joustaviksi, kun taas niiden päitä yhdistävien rustojen tulee olla riittävän kimmoisia.

Kun alkion liikkeet aiemmissa kokeissa estettiin hiiren ja kanan alkioilta, luut ja rustot kasvoivat väärin: pahimmillaan luiden päät saattoivat nivelten kohdalla kasvaa jopa yhteen.

Tutkijoita vaivasi, miksi näin tapahtuu. Uusissa kokeissaan he onnistuivat hahmottamaan mekanismin, jolla liikkeet ohjaavat luiden ja rustojen kasvua.

”Uudet löytömme näyttävät, että alkion liikkeiden puuttuessa solut, joiden nivelrustoa pitäisi muodostaa, saavat vääränlaisia molekylaarisia signaaleja, jolloin yhdenlainen viesti hukkuu ja toinen vääränlainen signaali aktivoituu sen sijaan”, selittää tiedotteessa tutkimusryhmää johtanut Trinity Collegen zoologian professori Paula Murphy.

”Lyhyesti sanottuna, solut saavat signaalin ’tee luuta’, kun niiden pitäisi saada signaali, joka sanoo ’tee rustoa’.”

Seuraavaksi tutkijat yrittävät soveltaa saamaansa tietoa ja rakentaa nivelrustoa itse. Heidän on löydettävä oikea yhdistelmä biologisia ja biofysikaalisia signaaleja, jotka muodostavat lujan ja terveen nivelen.

Tutkimusryhmä toivoo, että havainto voisi pitkällä tähtäimellä hyödyttää niveltauteja sairastavia.

Jos uutta rustoa osattaisiin kasvattaa kantasoluista samaan tapaan kuin alkio kasvattaa rustot niveliensä suojaksi, voitaisiin nivelrikkoon ja -kulumiin löytää tekoniveliä pitkäikäisempiä ratkaisuja.

Rustotutkimuksen julkaisi tiedelehti Development.

Äänetön isku onnistuu, koska siivet pilkkovat suuria ilmavirtoja pieniksi puroiksi. Kuva: iStock

Pöyheän linnun saalistaessa ei kuulu hisahdustakaan.

Yhdysvaltalaisen Lehigh’n yliopiston fyysikko Justin Jaworski kollegoineen tutki pöllöjen lentoa vuonna 2013. Tavoitteena oli hyödyntää niiden hiljaista mekaniikkaa meluttomien lentokoneiden, tuuliturbiinien ja laivojen suunnittelussa. Analyysit paljastivat useita nerokkaita ratkaisuja, joita evoluutio on hionut äänen hiljentämiseen.

Pöllön siivessä on kampamainen jäykkien sulkien rivi, joka pilkkoo siiveniskuissa syntyviä ilmavirtoja pieniksi puroiksi. Pienten pyörteiden ääni on korkeataajuisempaa kuin suurten virtojen ja vaimenee nopeasti.

Takareuna taas on rakenteeltaan joustava, huokoinen ja hapsumainen, mikä vähentää merkittävästi siipien liikkeestä syntyvää ääntä. Tavallisesti juuri siiven kova takareuna tuottaa linnun lentäessä havinaa. Pöllöjen uloimmat pitkät käsisulat ovat niin ikään reunoistaan ripsut.

Lisää ääntä vaimentavat siiven pinnan pehmoiset peitinhöyhenet. Ne luovat samettimaisen maton kaltaisen joustavan mutta rosoisen pinnan, joka eliminoi tehokkaasti ääntä.

Ilmassa pöllöt mielellään liitävät eivätkä iske vauhtia siivillään. Sekin vähentää ääntä, sillä siiveniskut tuottavat enemmän pyörteitä kuin liikkumattoman siiven pintaa pitkin virtaava ilma.

Useimmat pöllöt eivät saalistaessaan tuota hisaustakaan, ennen kuin uhri vinkaisee. Ne istuvat oksalla ja odottavat. Kuunnellessaan ja katsellessaan ne kallistelevat päätään moneen suuntaan. Jos missään ei rapise eikä mikään värähdä, ne vaihtavat paikkaa.

Sarvipöllö ja suopöllö käyttävät toista taktiikkaa, saalistuslentoa. Ne liitelevät pellon yllä ja syöksyvät äkkiä saaliin kimppuun.

Pitkät siivet kantavat kauas

Pöllöt lentävät vaivatta, koska niiden siivet ovat ruumiin kokoon ja painoon nähden suuret. Matkaa tehdessään ne etenevät kuitenkin hitaasti esimerkiksi haukkoihin verrattuna.

Tästä huolimatta suopöllö siirtyy Suomesta talveksi tuhansia kilometrejä etelämmäksi. Myös sarvipöllö on muuttolintu, vaikka osa kannasta talvehtii Suomessa etenkin silloin, kun myyriä on paljon. Kumpikin laji voi myös vaihtaa pesimäaluetta vuosittain.

Muuttopöllöjen siivet ovat kapeammat ja pidemmät kuin muiden, eli ne ovat sopeutuneet kaukolentoon. Joskus muitakin pöllöjä lähtee uusille seuduille nälkää pakoon. Suomalaiset hiiripöllöt liikkuvat itä–länsisuunnassa, ja niitä on tavattu jopa 3 000 kilometrin päässä tavanomaiselta reviiriltään.

 

Lue lisää

Maaliskuun 2018 Tiede-lehdessä on pitkä artikkeli, jossa tiedetoimittaja Arja Kivipelto käy läpi pöllön poikkeuksellisia avuja. Aavelennon lisäksi hän selittää, miksei raju pään kierto aiheuta pöllölle aivoinfarktia tai miten tutkijat selvittävät ilmastonmuutoksen vaikutusta pöllöjen oksennuspalloista.

Jos aihe kiinnostaa, käy ostamassa paperilehti tai iPad-digilehti.

Jos olet Sanoman jonkin aikakauslehden tilaaja, voit lukea artikkelin uudistuneessa Digilehdet-palvelussa kirjautumalla tilaajatunnuksillasi alla olevasta artikkelilinkistä.

Ellet ole vielä aktivoinut digilukuominaisuutta, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet. Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun.

Ellet ole tilaaja, voit hyödyntää maksutonta tutustumistilausta, joka tarjoaa neljän viikon lukuoikeuden Tiede-lehden artikkeleihin.

Pääset tekemään tilauksen klikkaamalla tätä artikkelilinkkiä.

Tokkura
Seuraa 
Viestejä2700
Liittynyt16.1.2016

Pöllö lentää kuin aave

Kerran pikkupoikana keräsin maasta kuusenoksia vesurilla polttopuiksi pienen mäenkumpareen rinteeltä, josta oli ehkä pari vuotta aikaisemmin kaadettu kuusia, ja joka kasvoi risujen välistä siinä vaiheessa pääasiassa heinää ja vadelmanversoa, ja aivan laella oli pieni tiheä reilun metrin korkuinen kuusennäre. Tulin alhaalta ylöspäin ja olin useita tunteja huhkinut, kun tulin kuusennäreen lähelle ja vedin maasta oksaa, joka ulottui kuusen alle. Sieltä nousi täydellisen hiljaisuuden ja rauhallisen...
Lue kommentti
mdmx
Seuraa 
Viestejä4029
Liittynyt23.11.2009

Pöllö lentää kuin aave

Yhtenä yönä n. 15vuotta sitten istuin kuunvalossa peurajahdissa, tornissa keskellä metsää. Uutta lunta puiden päällä ja valkoinen metsä. Siellä hiljaisuus on sellaista että kaupunkielämään tottuneena korvissa kuuluu aluksi huminaa kun taustamelua ei ole. Ja metsästystilanne kun oli, kuunteli jokaista risahdusta ja rasahdusta tarkasti. Kyseessä katettu torni, eli koppi jalkojen varassa n. 5m korkeudella. Aseen piippu oli ampuma-aukosta ulkona. Totaalisen hiljaisuuden keskellä, kuuluu vaimea...
Lue kommentti

Creativity Is Intelligence Having Fun