Toisille ihmisille kohtuus on helpompaa kuin toisille. Tutkijoiden nyt kehittämä ruoan lisuke voisi tasoittaa tilannetta. Kuva: Wikimedia Commons
Toisille ihmisille kohtuus on helpompaa kuin toisille. Tutkijoiden nyt kehittämä ruoan lisuke voisi tasoittaa tilannetta. Kuva: Wikimedia Commons

Lisäämällä kylläisyydentunnetta se vähentää ihmisten ruokahalua.

Aiemmista tutkimuksista tiedetään, että runsas päivittäinen ravintokuidun syöminen vähentää ruokahalua ja siksi torjuu lihomista. On viitteitä siitä, että kylläisyyshormoneita syntyy, koska paksusuolen bakteerit tuottavat kuiduista lyhytketjuisia rasvahappoja, erityisesti propionaattia. Eri ihmisillä on kuitenkin erilainen bakteeristo ja siksi erilainen propionaatintuotto, mikä voi tehdä toiset taipuvaisemmiksi lihomiseen kuin toiset. Nyt brittiläiset ja australialaiset tutkijat osoittavat, että lihomistaipumusta voi hillitä ravintokuituun lisätyllä propionaatilla. Tutkimuksen julkaisi Gut-lehti.

Edward Chambers Imperial College Londonista työtovereineen kiinnitti propionaattia inuliiniin. Se on makeutusaineena käytetty muutaman kymmenen sokeriosan mittainen polysakkaridi. Inuliini ei siis ole esimerkiksi kasvien selluloosan kaltainen pitkä kuitu, mutta käyttäytymiseltään inuliiniakin voi pitää ravintokuituna. Inuliinikaan ei nimittäin hajoa ohutsuolessa vaan kulkeutuu paksusuoleen saakka sen bakteerien pilkottavaksi.

Propionaattilisän vaikutuksia tutkittiin kaksivaiheisella kokeella.

Aluksi 20 ihmisen annettiin niellä joko propionaatilla terästettyä inuliinia tai pelkkää inuliinia, ja sen jälkeen he saivat syödä seisovasta pöydästä niin paljon kuin halusivat. Propionaattia saaneet söivät keskimäärin 14 prosenttia vähemmän kuin muut, ja heidän veressään oli enemmän kylläisyyshormoneita.

Sitten 60 ylipainoista koehenkilöä osallistui 24-viikkoiseen eli lähes puolivuotiseen kokeeseen. Puolelle annettiin ruokiin lisättäväksi jauhetta, jossa oli propionaattia inuliinissa, ja puolet sai pelkkää inuliinia. Propionaattiryhmästä vain yhden paino nousi koejaksolla yli kolme prosenttia, verrokkiryhmästä kuuden.

Tutkimus tehtiin pienellä ihmisjoukolla ja on siksi vain suuntaa-antava, tutkijat myöntävät. Osoitetuksi kuitenkin tuli, että paksusuoleen saatettu propionaattilisä petraa kylläisyyshormonien tuottoa ja vähentää syömistä.

Jotta propionaattilisä auttaisi painonhallinnassa, sitä pitäisi syödä jatkuvasti. Seuraavaksi tutkijat aikovat selvittää, millaisiin ruokiin sitä olisi luontevinta laittaa. Ehdolla ovat esimerkiksi leivät ja hedelmäsmoothiet.

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844
Liittynyt13.11.2009

Ruoan lisuke estäisi lihomista

Eikös terveellisen ruoan yksi keskeinen tekijä ole se ettei sitä tarvitse mättää läjäpäin? Tuskinpa kukaan syö liian vähän jos kylläisyyden tunne tulee vähän aiemmin, tai ylipäätään tulee. Joidenkin ylipainoisten ihmisten ongelmahan on se että heiltä puuttuu kylläisyydentunne kokonaan. Tarkoitus kaiketi nyt olisi ettei epäterveellinen ruoka maistu liikaa .
Lue kommentti
taucalm
Seuraa 
Viestejä7047
Liittynyt3.9.2009

Ruoan lisuke estäisi lihomista

Ihminen ei liho, jos ihmisen ruokailutottumukset ovat terveellä pohjalla. Lisäaine taas ei auta heitä, joiden ruokailutottumukset ovat astuneet polulta harhaan, väärä kylläisyydentunne vain lisää ongelmia, kun alkaa tulla puutostiloja, kun terveellinen ruoka ei enää maistukkaan ollenkaan ja sitä korvataan sokerilla ja lisäaineella joka tekee ihmisen kylläiseksi.
Lue kommentti

"Everything is backwards; everything is upside down. Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality."