Kuva: <span class="photographer">Illinoisin yliopisto.</span>
Kuva: Illinoisin yliopisto.

Illinoisin yliopiston tutkijat väittävät, että jättiläismäisen heinän (Miscanthus giganteus) kuiva ja lehdetön runko on oivallinen vaihtoehto hiilen kaltaiselle kiinteälle polttoaineelle.

Illinoisin yliopiston tutkijat väittävät, että jättiläismäisen heinän (Miscanthus giganteus) kuiva ja lehdetön runko on oivallinen vaihtoehto hiilen kaltaiselle kiinteälle polttoaineelle. Lähes nelimetriseksi kasvava ruoho tarjoaa uusiutuvaa ja sananmukaisesti vihreää energiaa. Sitä on kokeiltu jo pitkään Euroopassa. Nyt heinästä on innostuttu myös Yhdysvalloissa.

Aasiasta kotoisin oleva Miscanthus-heinä on monivuotinen kasvi, joka viihtyy viileässä ilmastossa. Joskus sitä nimitetään elefantti- tai mammuttiheinäksi, vaikka kyse on itse asiassa sen lähisukulaisista, joita arkuudesta huolimatta näkyy meilläkin puutarhoissa. Se kasvattaa maanalaisia juuritumahapsia. Talveksi se pudottaa lehtensä, joten keväällä sen bambumainen varsi on valmis korjattavaksi ja käytettäväksi energian tuotantoon. Sitä on kasvatettu Euroopassa jo pitkään. Itse asiassa meitä lähin koepelto on kasvanut Tanskassa jo 22 vuotta.

”Juuri tumahapsiset kasvit ovat hyvin puhdasta energiaa”, sanoo tohtorin tutkintoaan tekevä Frank Dohleman Illinoisin yliopiston uutisessa. Ruohon palamisessa syntyy yhtä paljon hiilidioksidia kuin se poistaa ilmakehästä kasvaessaan. Kaiken kukkuraksi Miscanthus-heinää on erittäin helppo kasvattaa. Se tyytyy vähään veteen, mitättömään lannoitukseen, eikä sen takia tarvitse kyntää peltoa. Se ei myöskään valtaa koko ympäristöään joidenkin sukulaistensa tavoin, vaan leviää hillitysti. Nyt tutkijat haluavat ymmärtää, miksi tämä heinä kasvaa niin paljon sukkelammin kuin moni muu kasvi. Myös sen muuttamista energiaksi tutkitaan Illinoisissakin. Näin pyritään kehittämään uusia energiakasveja.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Meillä energiakasvina käytetään muun muassa pajua, olkea ja ruokohelpiä. Suurin osa Suomen bioenergiasta, jota on yli 20 prosenttia energiakulutuksestamme, kasvaa kuitenkin metsissä ja soilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla