Parasta ennen -päiväyksen umpeutuminen ei tarkoita, että ruoka pitää heittää pois.

Suomalainen heittäää ruokaa pois keskimäärin 23 kiloa vuodessa. Elintarvikkeiden hävikkiä syntyy myös kaupoissa, ravintoloissa ja teollisuudessa, mutta suurimpia ruoan haaskaajia ovat meillä kotitaloudet.

Maa-ja elintarviketalouden tutkimukseskuksen MTT:n tutkijan Juha-Matti Katajajuuren mukaan hävikki johtuu paljolti puutteellisista keittiötaidoista. Kuluttajat eivät esimerkiksi tunnista "parasta ennen" ja "käytettävä ennen" -merkintöjen eroa, vaan heittävät täysin käyttökelpoista ruokaa menemään kumman tahansa päiväyksen umpeutuessa. 

EU-komission miettii parhaillaan, voisiko päiväyksen poistaa joistakin elintarvikkeista. Sitä ei tähänkään asti ole ollut esimerkiksi suolassa eikä virvoitusjuomissa.

Jos olet Tieteen tilaaja, lue koko juttu alla olevasta linkistä tai tuoreesta syyskuun numerosta.

Kapsky
Seuraa 
Viestejä77
Liittynyt10.3.2014

Ruokaa menee turhaan roskiin

99% tapauksissa pilaantunut. Tulevat tänne pohjoiseen pari päivää ennen viimeistä käyttöpäivää, kaikki on pakattu jumbopusseihin joista yksi ihminen söisi kaksi viikkoa. Pakastin on vuodenajasta riippuen täynnä lihaa, kalaa tai marjoja, sinne ei kaupan eväitä laiteta. Nykyleipä ei kuivu vaan homehtuu. Suolikaasuun pakatut leikkeleet säilyvät eräpäivään asti vain avaamattomissa pakkauksissa.
Lue kommentti