Kuvapörssi
Kuvapörssi

Glukoosi nukuttaa aivot.

Nyt retkisänky työhuoneeseen, jotta lounaan jälkeen voi panna hetkeksi pötkölleen. Brittitutkimuksen mukaan ruokalevossa on järkeä, sillä aivot eivät toimi heti syömisen jälkeen normaalisti.

Syöminen väsyttää, koska ruoka pysäyttää oreksiini-nimisten neuropeptidien tuotannon aivoissa. Oreksiinit ovat tärkeitä tajunnan ja energiatason säätelijöitä.

"Ne varmistavat, että aivot pysyvät hereillä hankkiakseen juuri tarpeellisen määrän glukoosia", selittää tutkimusta johtanut Denis Burdakov Manchesterin yliopistosta. Säätelymekanismi on niin herkkä, että jo tavallisen aterian aiheuttama glukoosiryöpsähdys riittää sammuttamaan oreksiinia tuottavien solujen toiminnan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Oreksiinituotannon häiriö voi johtaa narkolepsiaan sekä lihavuuteen. On myös viitteitä siitä, että oreksiini on osallisena oppimisessa ja riippuvuuksissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimuksen julkaisi Neuron-tiedelehti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla