Kuvapörssi
Kuvapörssi

Hyvästä ruoasta ei tulekaan parempi mieli, paljastaa kuopiolaisväitös.

Ruokavaliolla ei voi piristää oloa merkittävästi, selviää Reeta Rintamäen väitöstutkimuksesta. Kansanterveyslaitoksella tehdyn tutkimuksen mukaan ruoasta saatujen ravintoaineiden ja mielialan välillä ei ole voimakasta yhteyttä.

Kuopion yliopistossa tarkastetussa väitöksessä tutkittiin 29 133 tupakoivaa keski-ikäistä miestä. Miehet osallistuivat väestöpohjaiseen seurantatutkimukseen 5-8 vuoden ajan.

Ilmeni, että vakavan masennuksen vuoksi sairaalahoidossa olleet miehet saivat ravinnostaan enemmän kahta aminohappoa: seriiniä ja lysiiniä. Masennuksen ja ahdistuksen tunteista kertoneet miehet käyttivät myös alkoholia lähes puolet enemmän kuin terveet suomalaiset.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kaksisuuntaista mielialahäiriötä potevat saivat ravinnostaan enemmän B12-vitamiinia kuin terveet. Myös heidän unen pituutensa ja mielialansa vaihtelivat vuodenaikojen mukaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimus paljasti, ettei masennuksesta parannu pelkästään ruokavaliolla tai syömällä kalaa ja omega3-rasvahappoja. Rintamäki kuitenkin korostaa, että terveellinen ruokavalio on tärkeä perusta ihmisen hyvinvoinnille.

Ravinnon ja mielialan välisestä yhteydestä on vain vähän aiempia tutkimuksia. Rintamäen mielestä aihe vaatisi lisätutkimuksia, ja vastedes pitäisi tutkia myös ravinnon ja liikunnan vaikutusta geeneihin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla