Sopiva ruoka vähentää tarkkaavaisuushäiriön oireita.
Sopiva ruoka vähentää tarkkaavaisuushäiriön oireita.

Joidenkin tarkkaavaisuushäiriöisten lasten oireet vähenivät ruokavalion muutoksella.

Ruokavalion viilaaminen voisi lievittää ainakin joidenkin tarkkaavaisuushäiriöisten lasten oireita, Lancet-lehdessä julkaistu hollantilaistutkimus vihjaa.

Havainnot viittaavat siihen, että tarkkaavaisuushäiriön oireet voivat osalla seurata ruoka-aineherkkyyksistä. Näin ollen ruokavalion osuus oireilussa kannattaisi myös huomioida ADHD-lasten hoidossa.

Tutkimukseen osallistui sata 4–8-vuotiasta ADHD-diagnoosin saanutta lasta. Puolet heistä laitettiin viideksi viikoksi tiukalle ruokavaliolle, joka koostui käytännössä riisistä, lihasta, kasviksista, päärynöistä ja vedestä. Toisen puolikkaan syömisiä ei rajoitettu. Osa ruokavalioryhmän lapsista sai myös perunoita, hedelmiä tai viljoja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkijat havaitsivat, että viiden viikon jakson päättyessä 64 prosentilla ruokavalioryhmäläisistä ADHD-oireet olivat vähentyneet vähintään 40 prosenttia. Myös uhmakkuus väheni lapsilla, joilla sitä esiintyi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tämän jälkeen ruokarajoituksiin reagoineiden lasten ruokavaliota alettiin vähitellen laajentaa. Tällöin oireet palasivat yli 60 prosentille lapsista.

Lisättävät kolme ruoka-ainetta valittiin yksilöllisesti niiden aiheuttaman immuunivasteen perusteella, jotta selviäisi voiko oireita aiheuttavat ruoka-aineet päätellä verinäytteistä. Ruokien IgG-vasteet eivät kuitenkaan ennustaneet oireita, tutkijat havaitsivat.

Tulokset viittaavat vahvasti siihen, että ainakin joidenkin lasten ADHD-oireet liittyvät ruokavalioon ja voivat lievittyä ammattilaisten kanssa toteutetun rajoitusdieetin avulla. Vielä on kuitenkin epäselvää, mitkä ruoat tai ruokavalion osat ovat oireiden kannalta olennaisia.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

Sisältö jatkuu mainoksen alla