Professori Paul Gatenholm vieressään 3d-biotulostin. Kuva: Peter Widing / Chalmersin teknillinen korkeakoulu
Professori Paul Gatenholm vieressään 3d-biotulostin. Kuva: Peter Widing / Chalmersin teknillinen korkeakoulu

Sellutulostimen tuotteet ovat ehkä ennen pitkää vaihtoehto muovisille ja metallisille esineille.

Ruotsissa on kehitetty tulostettavaa sellua. Siitä voi tulostaa 3d-bioprintterin avulla mitä tahansa esineitä, ja vaikka vaatteita.

Biotulostimen kehittivät Chalmersin teknillisen korkeakoulun tutkijat. He odottavat, että sellutulostimen tuotteet ovat ennen pitkää vaihtoehto muovisille ja metallisille esineille.

Tavallisessa 3d-tulostimessa nestemäinen materiaali rakentuu esineeksi kerros kerrokselta.

Tavallinen selluloosa ei kuitenkaan sovi tulostamiseen. Sellu ei sula, kun sitä lämmitetään.

Chalmersin tutkijat kehittivät sellun tulostamiseen laitteen, jota he sanovat 3d-biotulostimeksi. Se käyttää yhtenä raaka-aineenaan hydrogeeliä, joka on 95–99 prosenttisesti vettä. Geeli sitoo sellun.

Haaste oli saada kuivattua tulostetut geelimäiset esineet siten, että ne eivät menetä kolmiulotteista muotoaan.

Se onnistuu jäädytyksellä.

Tuotteen muotoa voi ohjailla la, kun säätää sellun kuitujen suuntaa tulostuksen aikana.

Menetelmällä voi myös valmistaa ohuita biokalvoja.

Sellutulostimen etu on, että sen tuotteet on valmistettu uusiutuvista raaka-aineista. Valmis tuote myös sitoo hiilidioksidia ja on täysin biohajoavaa.

”Tämä tarjoaa aivan uuden mahdollisuuden Ruotsin metsäteollisuudelle. Voisimme esimerkiksi tulostaa selluloosasta tehtyjä vaatteita”, sanoo professori Paul Gatenholm, jonka erikoisalaa Chalmersissa ovat biopolymeerit.

Sellusta voi ehkä tulostaa joskus pakkauksia, joissa on antureita, tai tekstiilejä, jotka muuntavat kehon lämpöä sähköksi. Tai asusteita, joilla potilas viestii hoitohenkilöstön kanssa.

Selllutulostus voi jopa johtaa sähköä. Hiiliset nanoputket ovat siinä hyviä. Nanoputket sekoitetaan selluun suuttimella, joka on 3D-tulostimessa.

Biotulostin kehitettiin Wallenbergin puuosaamisen keskuksessa. Sitä esiteltiin vastikään puualan messuilla Tukholmassa.

Sellun tulostuksesta kertoi Ny Teknik.

Taiteilijan näkemys supermassiivisesta mustasta aukosta. Se ahmii ainetta ja säteilee hurjasti. Kuva: Nasa
Taiteilijan näkemys supermassiivisesta mustasta aukosta. Se ahmii ainetta ja säteilee hurjasti. Kuva: Nasa

Eniten silti luettiin uutista Pääsiäissaaren patsaiden kivihatuista.  

1. Pääsiäissaaren kivihattujen arvoitus ratkesi

Muinaiset pääsiäissaarelaiset hyödynsivät fysiikkaa nokkelasti.

2. Suomalaisten yleisin veriryhmä altistaa ärjylle ripulille

Tietty kolibakteeri tarttuu suoliston seinämään herkemmin, jos henkilö kuuluu A-veriryhmään.

3. Hivin siedon salaisuus alkaa paljastua

Prosentin murto-osalla hiv-tartunnan saaneista on poikkeuksellisia tappajasoluja, jotka ilmeisesti vangitsevat sairastuneet solut imukudokseen.

4. Afrikan vanhimmat apinanleipäpuut kuolevat oudosti

Kolmestatoista vanhimmasta yhdeksän on kuollut täysin tai osittain viime vuosikymmenen aikana.

5. Alzheimer voi vaeltaa kuin syöpä

Tautiproteiinia valmistuu elimistössä muuallakin kuin aivoissa.

6. Kivikauden heimosodat niittivät valtaosan miehistä

Tappamisen jäljet näkyvät yhä geeneissämme, osoittaa Stanfordin yliopiston uusi tutkimus.

7. Ihminen haistaa toisen pelon

Hammaslääkäriopiskelijat tekivät enemmän virheitä, kun he harjoittelivat operaatioita nukella, jolle oli puettu ahdistuneen ihmisen aiemmin käyttämä paita.

8. Suurtutkimus laittoi huumeet vaarallisuusjärjestykseen

Huumeista ”taikasienet” vievät käyttäjiä vähiten sairaalaan, kertoo maailmanlaajuinen kyselytutkimus.

9. Silmälasit saattavat todella kieliä älystä

Älykkyyteen vaikuttavat geenit ovat yhteydessä myös huonompaan näkökykyyn.

10. Hirviömäinen musta aukko kasvaa ennätysvauhdilla

Musta aukko nielee Auringon verran massaa kahdessa päivässä.

Tiede-lehden päivittäiset tiedeuutiset jäävät kesätauolle ja palaavat 1. elokuuta.

Ilmaviljely vauhditti siemenperunoiden tuotantoa.

Uusi suomalainen varhaisperuna Jussi tuli markkinoille kolme vuotta sitten. Lajike osoittautui niin suosituksi, että siemenperunat ovat kahtena keväänä loppuneet kesken. Vasta täksi kaudeksi sitä oli ammattiviljelijöille riittävästi, 500 tonnia.

Suuri kysyntä yllätti kaikki.

Jussin siemeniä alettiin kasvattaa Suomen siemenperunakeskuksessa myös aeroponisesti, ilman multaa, koska niitä piti saada viljelijöille paljon ja nopeasti. Perinnäisellä tavalla olisi saatu riittävä määrä siemenperunoita viidessä vuodessa, mutta uusi ilmaviljelymenetelmä nopeutti tuotantoa.

Aeroponisten perunoiden varret varttuvat luonnonvalossa tai ledien loisteessa kaapin päällä, juuret ja maavarret taas venyvät kaapin sisällä pimeässä. Juuristoon ja mukulavyöhykkeelle vain ruiskutetaan ajoittain ravinnesumua.

Jos mukulat poimitaan 30–35-millisinä, kasvi innostuu tekemään niitä jatkuvasti lisää. Kasvi ei ymmärrä vanheta vaan kasvaa ja kasvaa. 

Keskimäärin menetelmä kymmenkertaistaa sadon. Jos turpeessa kehittyy vaikka kolme mukulaa, aeroponisesti niitä syntyy vähintään 30.

Työläs jalostaa

Ajatus uudesta suomalaista perunalajikkeesta syntyi toistakymmentä vuotta sitten. Tavoitteena oli kehittää kaunis, maukas, satoisa ja aikaisen kevään kylmässä maassa selviävä peruna. Sen piti myös kestää tauteja ja soveltua Suomen lyhyeen kasvukauteen ja runsaaseen valoon.

Helpommin sanottu kuin tehty. Perunan perimä sisältää neljä versiota jokaisesta geenistä, kun esimerkiksi ihmisellä niitä on kaksi. Tämän vuoksi kahden perunalajikkeen risteyttäminen tuottaa tuhansia erilaisia vaihtoehtoja. Jotta kaikki halutut ominaisuudet saadaan samaan kasviin, tarvitaan runsaasti jälkeläisiä, joista karsia.

Vuosien jalostustyö tuotti Jussin. Muutamassa vuodessa se on kahmaissut kolmasosan varhaisperunan 800 viljelyalasta. Kahdella muulla kolmanneksella kasvaa Timoa ja saksalaista Solistia. 

Missään muualla kuin Suomessa ja Ruotsissa ei kuitenkaan ymmärretä varhaisperunan arvoa. Jussi sai nimensäkin siitä, että sitä on tarkoitus syödä juhannuksena.

 

Lue lisää

Kesäkuun Tiede-lehdessä on pitkä artikkeli, jossa tiedetoimittaja Arja Kivipelto kertoo, miten uuden perunalajikkeen kehitys ideasta lautasille eteni. Hän kertoo myös, mistä peruna on peräisin – ja miten ja miksi se valloitti maailman.

Jos aihe kiinnostaa, käy ostamassa paperilehti tai iPad-digilehti.

Jos olet Sanoman jonkin aikakauslehden tilaaja, voit lukea artikkelin kirjautumalla tilaajatunnuksillasi Digilehdet-palveluun

Ellet ole vielä aktivoinut digilukuominaisuutta, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet. Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun.

Ellet ole tilaaja, voit hyödyntää maksutonta tutustumistilausta, joka tarjoaa neljän viikon lukuoikeuden Tiede-lehden artikkeleihin.

Pääset tekemään tilauksen klikkaamalla tätä artikkelilinkkiä