Syksyn väriloisto ei kenties ole pelkkä talvehtimisen lieveilmiö, vaan puiden keino pitää kasvituholaiset loitolla, väittää Oxfordin yliopiston Bill Hamilton. Hänen mukaansa punainen ja keltainen viestivät vihollisille, että kasvi puolustautuu kaikin k...

Syksyn väriloisto ei kenties ole pelkkä talvehtimisen lieveilmiö, vaan puiden keino pitää kasvituholaiset loitolla, väittää Oxfordin yliopiston Bill Hamilton. Hänen mukaansa punainen ja keltainen viestivät vihollisille, että kasvi puolustautuu kaikin keinoin jokaista hyökkäystä vastaan. Se tuottaa suoja-aineita ja paksuntaa lehtiään.

Proceedings of the Royal Society -lehden julkaisemat alustavat tutkimustulokset tukevat kiisteltyä oletusta. Ne tuholaisten piinaamat lajit, joita varoitus hyödyttäisi eniten, hehkuvat syksyllä kaikkein kirkkaimmin.

Ruskalle ei ole toistaiseksi vedenpitävää selitystä. Väriloisto syntyy, kun puu ryhtyy kasvukauden päättyessä hajottamaan ja varastoimaan lehdessä olevia aineita. Arvokkain niistä on typpeä sisältävä lehtivihreä, joka tavallisesti peittää alleen lehden muut väriaineet, kuten keltaiset karotenoidit ja sinipunaiset antosyaanit. Puun talveutuessa niitä syntyy koko ajan lisää, ja samalla vihreä väri haalistuu. Aiemmin on arveltu, että keltaiset ja punaiset väriaineet ovat arvottomia aineenvaihdunnan sivutuotteita, joita kasvin ei kannata varastoida talven yli.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla