Virginialaisruskaa. Kuva: <span class="photographer">Martha Eppes</span>
Virginialaisruskaa. Kuva: Martha Eppes

Köyhin maaperä tuottaa punaisimman ruskan.

Ruska ei ole pelkästään puun asia. Lehtien punertumiseen vaikuttaa yhtä paljon maaperä, osoittaa tuore tutkimus. Mitä köyhemmässä maaperässä puu kasvaa, sitä voimakkaammin lehdet punastuvat.

Miksi lehdet muuttuvat syksyllä punaisiksi on suurempi arvoitus kuin miksi ne muuttuvat keltaisiksi. Keltainen on koko ajan olemassa vihreän pigmentin alla, ja kun puu siirtää lehtivihreän talveksi juuriin, keltainen väri paljastuu.

Punainen sen sijaan on kemiallisen prosessin tuotos. Miksi puu siis käyttää energiaa punaisen värin tuottamiseen aikana, jolloin sen lehdet ovat joka tapauksessa kuolemaisillaan?

Tutkija Emily Habinck North Carolinan yliopistosta testasi kasvifysiologi William Hochin teoriaa, jonka mukaan punaisesta väristä vastaavat antosyaanit suojelevat lehteä auringonvalolta. Näin puulle jäisi enemmän aikaa siirtää ravinteita lehdistä juuriin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Habinck keräsi näytteitä eri paikoista Charlottessa sijaitsevaa luonnonpuistoa, analysoi maaperän ravinnepitoisuutta ja vertasi sitä lehtien punerrukseen. Tulokset tukivat Hochin teoriaa.

Koska köyhässä maaperässä kasvavat puut saavat vähemmän ravinteita, niiden kannattaa siirtää mahdollisimman paljon ravinteita lehdistä juuriin. Ne ostavat siis lisäaikaa punastumalla muita räikeämmin.

Habinckin tutkimuksesta kerrottiin Yhdysvaltain geologisen seuran vuosikokouksessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla