Valo ja pilvien varjo vaihtelivat näin sinä aikana, kun ruskea kääpiö pyörähti kerran akselinsa ympäri. Kuva: I. Crossfield / ESU
Valo ja pilvien varjo vaihtelivat näin sinä aikana, kun ruskea kääpiö pyörähti kerran akselinsa ympäri. Kuva: I. Crossfield / ESU

Tutkimusryhmä lupailee myös sääennustetta.

Meitä lähimmän ruskean kääpiön säätila on kartoitettu Euroopan eteläisen observatorion ESO:n jättikaukoputkella.

Ruskeat kääpiöt ovat massiivisempia kuin planeetat. Niiden massa on kuitenkin liian pieni, jotta niiden ytimessä voisi tapahtua fuusioreaktio kuten tähdissä. Ruskeat kääpiöt lähettävät himmeää infrapunavaloa.

Ensimmäinen ruskea kääpiö löytyi kaksikymmentä vuotta sitten, ja nyt niitä tunnetaan muutama sata. Kartoituksen kohteena oli Luhman 16B, joka sijaitsee vain kuuden valovuoden päässä Auringosta. Sen kirkkaus muuttui nopeasti eri alueilla, mikä viittaa sääolojen vaihteluun. Ian Crossfield Max Planck -insituutista sanoo, että pinnasta pysytytään nyt laatimaan kartta ja pian jopa sääennuste.

- Kohta pystymme seuraamaan pilvien muodostumista, kehittymista ja hajoamista ruskean kääpiön pinnalla. Eksometeorologit voivat  ennustaa Luhman 16B:n kävijoille, onko tiedossa kirkasta vai pilvistä.

Ruskean kääpiön kaasukehä on  samankaltainen kuin jättimäisillä kuumilla kaasuplaneetoilla.

Tutkimuksen julkaisi Nature.

Katso taiteilijan näkemys kääpiöstä ESO:n videolta.