Kuva: <span class="photographer">Wikimedia Commons</span>
Kuva: Wikimedia Commons

Tutkijat ovat kiistelleet pitkään, onko aikuisella ihmisellä energia-aineenvaihdunnan kannalta merkittäviä määriä lämmön tuotantoon erikoistunutta rasvakudosta. Uuden tutkimuksen mukaan on.

Tavallinen rasvakudos varastoi ravinnosta saadun ylimääräisen energian. Ruskea rasva puolestaan kuluttaa sitä lämmöksi.

Pikkulapsilla ja esimerkiksi jyrsijöillä ruskeaa rasvaa on huomattavia määriä. Ihmisellä sen osuus kuitenkin pienenee kohti aikuisikää – kilojen kanssa kamppailevien harmiksi. Useimmat tutkijat ovatkin pitäneet ruskean rasvan merkitystä aikuisella minimaalisena.

Uuden tutkimuksen mukaan kudosta näyttäisi kuitenkin jäävän luultua enemmän ainakin osalle aikuisista.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Bostonilaisen Joslinin Diabeteskeskuksen tutkijat selvittivät ruskean rasvan määrää lähes 2000 potilaan PET-CT-kuvista. Vaikka kuvat paljastavat vain kaikkein suurimmat ja aktiivisimmat rasvakeskittymmät, sitä näkyi runsaasti jopa 7,5 prosentilla naisista ja 3 prosentilla miehistä – yleensä kaulan alueella.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkijoiden mukaan runsas ruskean rasvan määrä voi suojata osaa aikuisista ”iän tuomilta” kiloilta. Sitä löytyi nimittäin useammin hoikilta kuin ylipainoisilta aikuisilta. Myös veren glukoositaso ennusti kudoksen määrää.

”Tutkimuksemme rohkaisee kehittämään uusia, ruskean rasvakudoksen aktivointiin perustuvia tapoja ehkäistä ja hoitaa lihavuutta ja kakkostyypin diabetesta”, sanoo tutkimusta johtanut Ronald Kahn.

Tutkimuksen julkaisi NEJM.

Sisältö jatkuu mainoksen alla