Hiirten aivojen muistikeskukseen hippokampukseen muodostui haitallisia plakkeja (punaiset laikut), kun hiiret söivät runsaasti sokeristuneista proteiineja. Verrokkihiirten (B) aivot pysyivät siisteinä. Vihreinä näkyvät aivojen hermotukisolut. Kuva: Helen Vlassara
Hiirten aivojen muistikeskukseen hippokampukseen muodostui haitallisia plakkeja (punaiset laikut), kun hiiret söivät runsaasti sokeristuneista proteiineja. Verrokkihiirten (B) aivot pysyivät siisteinä. Vihreinä näkyvät aivojen hermotukisolut. Kuva: Helen Vlassara

Sokeristunut proteiini altistaa diabetekselle ja dementialle.

Kun veressä on pitkään liikaa sokeria, kuten diabeetikoilla on, sokerimolekyylit reagoivat kudosten proteiinien kanssa yhä enemmän, niin että elimistön toiminnat alkavat häiriintyä. Vastaavaa proteiinien ja sokerien reagointia tapahtuu ruoan paahtumis- ja ruskistumisreaktioissa. Ruoasta runsaina saadut sokeristuneet proteiinit altistavat sekä diabetekselle että dementialle, osoittaa nyt kansainvälinen tutkijaryhmä Pnas-lehdessä.

Weijing Cai Mount Sinain lääketieteellisestä tiedekunnasta New Yorkista italialaisine ja australialaisine työtovereineen osoitti sokeristuneiden proteiinien yhteyden aineenvaihduntasairauksiin ja muistisairauksiin ensin hiirissä ja sitten ihmisissä.

Tutkijat jakoivat hiiret kahteen ryhmään, joille he syöttivät erilaista rehua läpi niiden elämän. Ykkösryhmän rehu sisälsi runsaasti pitkälle sokeristuneita proteiineja, kakkosryhmän rehussa niitä oli puolet vähemmän.

Kun ykkösryhmän hiiret tulivat vanhoiksi, niiden veriarvot viittasivat metaboliseen oireyhtymään eli diabeteksen esiasteeseen ja niiden aivoihin kehittyi amyloidiplakkeja, joita syntyy esimerkiksi Alzheimerin taudissa. Kakkosryhmän hiirille näin ei käynyt. Lisäksi käyttäytymiskokeiden perusteella ykkösryhmän hiiret muuttuivat huonomuistisemmiksi ja kömpelömmiksi kuin kakkosryhmäläiset.

Ykkösryhmän hiirten tilanne näkyi niiden elimistön molekyyleistä myös niin, että niiden aivoissa oli tavallista enemmän sokeristuneita proteiineja ja aivoissa ja veressä niukasti sirt1-entsyymiä, jonka tiedetään suojelevan hermoston, puolustusjärjestelmän ja hormonijärjestelmän toimintaa.

Seuraavaksi tutkijat vertasivat 93:a vähintään 60-vuotiasta ihmistä. Niillä, joiden veressä oli eniten sokeristuneita proteiineja ja vähiten sirt1-entsyymiä, veriarvot siirtyivät metabolisen oireyhtymän suuntaan ja älylliset toiminnot heikkenivät yhdeksän kuukauden seuranta-aikana.

Tutkijat arvioivat, että nämä haitat johtuivat ruoan sisältämistä sokeristuneista proteiineista ja että niiden ahmimista välttämällä haittoja saattaa voida ehkäistä.

jussipussi
Seuraa 
Viestejä41729
Liittynyt6.12.2009

Ruskistettu ruoka sekoittaa sokerit ja muistin

Moonis 26.02.2014 klo 08:45 MInusta tuo otsikko oli ihan käypä, olihan ruuan kypsentämismuodolla eroja AGE:n muodostumisessa ja juuri niissä kypsennysmuodoissa missä liha ruskistuu myös AGE:n määrä kasvaa eniten. Lihassa on AGE:a enemmän jo luonnostaan kuin kasvikunnan tuotteissa ja paistaminen, grillaaminen, paahtaminen yms. kypsennysmuodot lisäsivät AGE:n määrää. Rasvaisissa, prosessoiduissa tuotteissa AGE:a oli enemmän kuin vähärasvaisissa (esim. juustoissa). Minusta se ei ole koska se ei...
Lue kommentti
Moonis
Seuraa 
Viestejä101
Liittynyt2.2.2014

Ruskistettu ruoka sekoittaa sokerit ja muistin

jussipussi 25.02.2014 klo 18:21 "Länsimaalainen prosessoitu ruoka" näyttää tarjoavan runsain mitoin AGE. Advanced Glycation End Products in Foods and a Practical Guide to Their Reduction in the Diet http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3704564/ Parempi otsikko olisi ollut "prosessoitu ruoka sekoittaa sokerit ja muistin"? MInusta tuo otsikko oli ihan käypä, olihan ruuan kypsentämismuodolla eroja AGE:n muodostumisessa ja juuri niissä kypsennysmuodoissa missä liha ruskistuu myös AGE:n määrä...
Lue kommentti