Verisuonitautien riskitekijä näkyy lapsilla, joiden pääharrastukset ovat videopelit, tietokone ja television katselu.

Runsas ruudun tuijottaminen saa verisuonitautien riskitekijän näkyviin jo pienillä lapsilla. Verisuonitautien riski näyttää kasvavan, jos videopelit, tietokone ja telkkarin katselu ovat lapsen pääharrastukset.

Australialaiset tutkijat havaitsivat silmänpohjan mikroverisuonten kaventumista 6-7–vuotiailla lapsilla, jotka käyttivät pääosan vapaa-ajastaan tv:n, videopelien tai tietokoneen ääressä. Kyseisten suonten kaventuminen tunnetaan sydän- ja verisuonitauteihin sairastumisen riskitekijänä aikuisilla.

Verisuonten ahtautuminen oli verrannollinen ruudun ääressä vietettyyn aikaan. Myös tv-tuntien ja verenpaineen korkeuden välillä havaittiin yhteys.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Paljon ulkona leikkivillä lapsilla samaiset verisuonet olivat laajempia verrattuna ruudun ääressä viihtyviin lapsiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Tulokset viittaavat siihen, että epäterveelliset elämäntavat voivat vaikuttaa mikroverenkiertoon jo hyvin varhaisessa elämänvaiheessa ja lisätä verenpaine- ja verisuonitautien riskiä myöhemmin elämässä", sanoo tutkimusryhmän johtaja Bamini Gopinath Sydneyn yliopistosta.

"Jo yhden tv-tunnin vaihtaminen fyysiseen aktiivisuuteen pienentäisi riskejä. Vastuu on vanhemmilla. Heidän on saatava lapsensa ylös sohvalta ja liikkeelle – vaikkapa näyttämällä itse mallia."

Tutkimuksessa oli mukana lähes 1500 alakouluikäistä lasta. Tiedot lasten harrastuksista ja ajankäytöstä kerättiin heidän vanhemmiltaan kyselylomakkeen avulla.

Tutkimuksen julkaisi Yhdysvaltain sydänyhdistyksen lehti Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla