Uupuneena kannattaa tukeutua toisiin.
Uupuneena kannattaa tukeutua toisiin.

Väsyneet työntekijät erehtyvät herkästi yksin, mutteivät porukassa. 

Väsymyksellä saattaa olla kohtalokkaita seuraamuksia suuren riskin ammateissa kuten lääkärin tai lentokonepilotin työssä. Kuitenkin ryhmässä uupumus laskee vähemmän ongelmanratkaisukykyä kuin itsekseen ahertaessa, selvisi Lontoon South Bankin yliopiston tutkimuksessa.

"Ryhmät näyttävät olevan paremmin motivoituneita suoriutumaan hyvin. Ryhmän jäsenet voivat myös vertailla ratkaisuja tehdäkseen väsyneenäkin parhaan päätöksen", selittää sosiaalipsykologian tutkija Daniel Frings.

Tutkimuksessa vertailtiin 171 Britannian asevoimien kadetin ongelmanratkaisutaitoja viikonlopun kestäneen sotilasharjoituksen aikana. Iältään 18-24-vuotiaat kadetit työskentelivät joko yksin tai neljän ryhmissä matemaattisten pulmien parissa. Tehtäviä tehtiin sekä virkeinä että fyysisen rasituksen ja valvomisen jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ryhmässä toimineet kadetit suoriutuivat aivan yhtä hyvin tehtävistä, olivat he sitten väsyneitä tai virkeitä. Sen sijaan itsekseen toimineiden sotilaiden suoritus jäi väsyneenä kauas virkeänä ylletystä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkijan johtopäätös onkin, että kun väsymys vaikuttaa päätöksentekotilanteessa, päätös pitäisi tehdä porukassa eikä yksin.

Tutkimuksen julkaisi Journal of Experimental Psychology: Applied. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla