Clostridium botulinum -bakteerin itiöiden tuottama supermyrkky on yksi suosituimmista kasvojen kohennuskeinoista. Suomessakin sadat kenties tuhannet naiset silittivät joka vuosi hipiäänsä Botox-ruiskeiden avulla. Aine rentouttaa kasvoja niin, että rypy...

Clostridium botulinum -bakteerin itiöiden tuottama supermyrkky on yksi suosituimmista kasvojen kohennuskeinoista. Suomessakin sadat kenties tuhannet naiset silittivät joka vuosi hipiäänsä Botox-ruiskeiden avulla. Aine rentouttaa kasvoja niin, että rypyt suoristuvat hetkessä. Naturen julkaisema yhdysvaltalaistutkimus on nyt selvittänyt, missä piilee Botoxin salaisuus.

Myrkky estää hermoimpulssien pääsyn lihakseen, joka surkastuu joksikin aikaa. Ryppyhoidoissa teho säilyy muutaman kuukauden. Botox estää lihassupistuksen vapauttamalla lihaksen hermosoluihin entsyymiä. Stanfordilaistutkijat havaitsivat, että entsyymi sitoutuu ns. SNARE-proteiineihin, jotka ovat elintärkeä linkki hermojen ja lihaksen välillä. Ilman niitä lihasta supistumaan käskevä hermoimpulssi ei pääse perille. ”Botox-entsyymi iskee yhteen SNARE-proteiineista ja pilkkoo sen palasiksi”, kuvailee tutkimusta johtanut professori Axel T. Brunger. Lihaksia lamaava teho tulee siitä, että osa kohdeproteiinista suorastaan kietoutuu botuliinitoksiinin ympärille”.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla