Yhdysvaltalaistutkijat ovat onnistuneet kehittämään liiman, jonka ote herpaantuu kuumassa. Lämpötilan laskiessa sen pito palautuu.
Pennsylvanialaisen Lehighin yliopiston tutkijat Sureurg Khongtong ja Gregory Fergusson kehittivät näppärän liiman lisääm...

Yhdysvaltalaistutkijat ovat onnistuneet kehittämään liiman, jonka ote herpaantuu kuumassa. Lämpötilan laskiessa sen pito palautuu.

Pennsylvanialaisen Lehighin yliopiston tutkijat Sureurg Khongtong ja Gregory Fergusson kehittivät näppärän liiman lisäämällä tavalliseen keinotekoiseen kumiin hapettimen. Hapetin muodostaa kumiin molekyyliryhmiä, jotka rakastavat alumiinioksidia. Alumiinia koskettaessa molekyyliryhmät nousevat kumin pintaan ja takertuvat metalliin. Kun alumiinin ja kumin liitosta kuumennetaan lyhyesti, alumiinia rakastavat molekyyliryhmät vetäytyvät syvemmällä kumiin ja liiman ote hellittää. 80-asteessa liima pitää enää 44 prosenttisesti. Kun kumiliima jäähtyy takaisin normaaliin, lämpötilaan sen pito palautuu hiljalleen ennalleen.

Liimalla on toinenkin mielenkiintoinen ominaisuus: kun sen ote herpaantuu, se hylkii entistä paremmin vettä. Naturen verkkouutisessa tutkijat kehuvat säädeltävän liiman käyvän vedenalaisten pintojen päällysteeksi. He arvelevat liimalla olevan myös lääketieteellisiä sovelluksia, sillä sen avulla voidaan kontrolloida solujen liimautumista.