Metsien raivaaminen tehomaatalouteen kuten soijantuotantoon, on nousemassa merkittävimmäksi metsäkadon syyksi Brasilian Amazonilla. Kuva: <span class="photographer">Alexander Lees</span>
Metsien raivaaminen tehomaatalouteen kuten soijantuotantoon, on nousemassa merkittävimmäksi metsäkadon syyksi Brasilian Amazonilla. Kuva: Alexander Lees

Brasilian köyhät vaurastuvat luonnon monimuotoisuuden tuhoamisesta vain väliaikaisesti.

Yli kolmessasadassa kunnassa Brasilian Amazonin sademetsiä ympäröivällä alueella tehty tutkimus osoittaa, että metsien hävittäminen maanviljelyn ja karjan laiduntamisen tieltä yleensä tuo paikallisille asukkaille alkuun vaurautta, mutta johtaa sitten taas köyhyyteen.

Tämä alue on Brasilian köyhintä ja heikoimmin kehittynyttä ja monet ihmiset muuttavat sinne etsimään uusia työpaikkoja ja mahdollisuuksia.

Nämä havainnot kuitenkin osoittavat, että ihmiset kunnissa, joissa metsät on hakattu, eivät elä paremmin kuin kunnissa, joissa metsiä ei ole hakattu.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ana Rodrigues kollegoineen käytti YK:n kehitysohjelman laatimaa inhimillisen kehityksen indeksiä (Human Development Index), joka ottaa huomioon eliniänodotteen, lukutaidon ja elintason arvioidakseen 286 kunnan kehitystasoa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

He havaitsivat, että suhteellinen elintaso näissä kunnissa kasvoi, kun metsien hävittäminen alkoi, mutta laski metsätuhojen laajennuttua lähtötasolle.

Koska Brasilian Amazon kattaa 40 prosenttia maapallon jäljellä olevasta trooppisesta sademetsästä, sillä on suuri merkitys maailman luonnon monimuotoisuuden säilyttämisen kannalta ja ilmaston säätelyssä.

Tutkimuksen julkaisi Science.

Sisältö jatkuu mainoksen alla