Toisin kuin on luultu, saharausku raatelee saaliinsa vauhdissa eikä tyydy vain seulomaan ravintoa pohjamudista.

Saharausku on monen metrin mittainen kala, jolla on vaikuttavan pitkä, terävien hammasrivistöjen reunustama kuono. Laji on äärimmäisen uhanalainen, sillä saha on ollut keräilijöiden suosiossa ja lisäksi se tarttuu helposti kiinni kalastajien verkkoihin.

Saharauskun on kuviteltu käyttävän sahaansa vain ravinnon tonkimiseen pohjamudista, enemmänkin haravan kuin sahan tapaan.

Uusi Cell Pressin julkaisema tutkimus paljastaa aivan uuden kuvan saharauskujen saalistustavoista ja sahankäytön taituruudesta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Länsi-Australian yliopiston tutkija Barbara Wueringer tutkimusryhmineen kuvasi äskettäin vapaudesta kiinniotettuja saharauskuja. Vaikka rauskuja syötettiin kuolleilla kaloilla, seivästivät ne niitä hampaisiinsa huitomalla sahallaan salamannopeasti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Saharauskut pystyivät tekemään useita vaakasuuntaisia vetoja yhden sekunnin aikana, ja ne saattoivat leikata saaliin hetkessä kahteen osaan.

Saharauskut käyttävät kuonoaan myös aistimiseen. Wueringerin tutkimusryhmä on aiemmin saanut selville, että sahamainen kuono sisältää tuhansia reseptoreita, joilla eläin aistii lähettyvillä olevien saaliseläinten sähkökentät. Lisäksi rauskut pystyvät aistimaan veden liikkeet nokan ihossa olevien pienten kanavien avulla.

Yleensä "pitkänokkaiset" kalat käyttävät kuonoaan joko saalistamiseen tai aistimiseen, eivät molempiin.

Wueringer toivoo, että uusi tieto saharauskujen käyttäytymisestä muuttaa kalastustapoja saharauskualueilla.

Seuraa saharauskua alla olevasta videosta. Jos video ei näy, voit katsoa sen myös Youtubesta.

Copyright: Current Biology, Dr. Barbara Wueringer.

Sisältö jatkuu mainoksen alla