Muistia voi virkistää ainakin lyhytaikaisesti sähköärsytyksellä. Kuva: Shutterstock
Muistia voi virkistää ainakin lyhytaikaisesti sähköärsytyksellä. Kuva: Shutterstock

”Mietin, voiko se olla edes totta”, tutkija kuvailee hoitokokeen tuloksia.

Alzheimerin tautia sairastavien potilaiden muistia on parannettu vaihtovirtaan perustuvalla sähköisen ärsytyksen menetelmällä.

Kun tutkijat johtivat pieniä määriä sähköä muistisairaiden potilaiden aivoihin, näiden muisti parani kokeissa lumehoitoon verrattuna huomattavasti.

”Tulokset ovat huikeita”, sanoo Itä-Suomen yliopiston kokeellisen neurologian dosentti ja tutkimusjohtaja Eino Solje, joka kuuluu tutkimuksen tekijöihin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkimus tehtiin Italiassa Brescian yliopistossa. Solje työskenteli siellä suomalaisten säätiöiden tukemana vierailevana tutkijana.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kokeeseen osallistui 60 muistisairasta. Heille annettiin tunnin ajan gammataajuista vaihtovirtaa stimulaattorilla, joka asennetaan päänahan pinnalle.

Kokeellista hoitomuotoa saaneet suoriutuivat hoidon jälkeen sanamuistin kokeista selvästi paremmin kuin tunnin mittaista lumehoitoa saaneet. Lisäksi monien sähköärsytystä saaneiden olemus koheni muutenkin silmin nähden.

Tutkimus oli kaksoissokkoutettu. Potilaat jaetaan tällöin satunnaisessa järjestyksessä oikeaa hoitoa ja lumehoitoa saaviin ryhmiin. Hoidon antaja ja saaja eivät tiedä kokeen aikana, kumpaa hoitoa potilas saa.

Hoidon teho oli joissakin tilanteissa kuitenkin niin selvä, että Solje pystyi jo koetilanteessa helposti päättelemään, saiko potilas oikeaa vai lumehoitoa.

”Mietin, voiko se olla edes totta”, Solje kuvailee hoidon vaikutusta.

Tutkimus julkaistiin viikko sitten tiistaina Annals of Neurology -tiedelehdessä.

Muistisairauksissa aivojen sähköinen toiminta hidastuu eikä ole enää järjestelmällistä. Tuoreessa tutkimuksessa aivojen sähköistä toimintaa pyrittiin muuttamaan lähemmäksi normaalia. Aivoja tavallaan tahdistetaan ulkoisesti.

Gammataajuiset eli 30–80 hertsin taajuudella värähtelevät aivoaallot häiriintyvät Alzheimerin taudissa.

Tutkimuksessa kaikki 60 osallistujaa saivat kerran sekä lumehoitoa että gammataajuista vaihtovirtaa. Sessioiden välillä oli kaksi viikkoa.

Osallistujat olivat keskimäärin 72-vuotiaita. Heillä oli diagnosoitu Alzheimerin tauti, mutta sen eteneminen oli vielä suhteellisen varhaisessa vaiheessa.

Lumehoitoa saaneet muistivat sanatesteissä keskimäärin 19 sanaa. Vaihtovirtaa saaneilla tulos oli 26 sanaa. Ero oli siis selvä.

Kun sanamuistia testattiin pienen tauon jälkeen, lumehoitoa saaneet muistivat yhden sanan, vaihtovirtaa saaneet keskimäärin 2,5 sanaa.

”Prosentuaalisesti ero on suuri, vaikka määrällisesti ei”, Solje sanoo.

Vaikutusten kestoa ei tutkimuksessa selvitetty. Omaisten mukaan piristyminen kesti pari kolme päivää, minkä jälkeen potilaiden oireet palasivat ennalleen.

NasseSetä
Seuraa 
Viestejä1738

Käyttäjä28745_9 kirjoitti:
Raspulle sähköä aivoihin 😂😂😂
Minä voin tulla säätämään virran voimakkuuden 🤣🤣🤣

Mä tiedän paremman keinon. Kyykkääminen.
Se stimuloi hermoratoja päästä varpaisiin.
Ala sinäkin kyykkäämään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla