Nykyaikainen sähköhoito stimuloi hermosoluja tehokkaasti ja turvallisesti. Käyttö lisääntyy selvästi myös meillä Suomessa. Kuva: Jukka Fordell
Nykyaikainen sähköhoito stimuloi hermosoluja tehokkaasti ja turvallisesti. Käyttö lisääntyy selvästi myös meillä Suomessa. Kuva: Jukka Fordell

Parhaimmillaan sähkö hoitaa kipuilevaa mieltä tehokkaammin kuin lääke.

Sähköhoidolla on melkein yhtä huono maine kuin lobotomialeikkauksella – historiallisista syistä. Kumpikin menetelmä kehitettiin mielisairauksien, ennen kaikkea skitsofrenian, hoitoon 1930-luvulla, eikä niitä käytettäessä ensimmäiseksi ajateltu potilaan etua. Lobotomiassa runneltiin aivojen hermokytköksiä, sähköhoitoa taas annettiin nukuttamatta ja käytettiin jopa rankaisukeinona.

Suuren yleisön tajuntaan menetelmät ponnahtivat vuonna 1975 elokuvassa Yksi lensi yli käenpesän. Monien mieleen painui lähtemättömästi Jack Nicholsonin esittämä mielisairaalapotilas, joka tempoili tuskissaan sähkösokin kourissa ja vaipui apatiaan lobotomialeikkauksen jälkeen.

Tuolloin lobotomiasta oli jo luovuttu epäeettisenä toimenpiteenä. Sähköhoidon käyttö taas oli vähentymässä, sillä psyykenlääkkeiden valikoima oli kasvanut. Elokuvan jälkeen kannatus romahti. 

2000-luvulla sähköhoito on taas lähtenyt lisääntymään. Ruotsissa sen käyttö on tuplaantunut, ja meilläkin hoitoyksiköitä on jo 25. Maailmanlaajuisesti sähköhoitoa saa arviolta miljoona ihmistä vuodessa.

Moderni sähköhoito on jotain ihan muuta kuin vanha hoito. Laitteet ja käytännöt ovat kehittyneet valtavasti. Hoitoa annettaessa potilas nukkuu, ja hänen lihaksensa rentoutetaan, ennen kuin sähkövirta johdetaan aivoihin.

Sähköhoitoa käytetään etenkin nykyisen mielenterveysvitsauksen, masennuksen, hoidossa. Useimmat hoidetut myös hyötyvät siitä. Vakavasti masentuneista se auttaa lähes kaikkia.

Sähkövirta aiheuttaa aivoissa nopean epilepsiakohtauksen kaltaisen purkauksen ja lihaksissa lyhyen kouristuksen. Tervehdyttäviä mekanismeja ei tarkkaan tunneta, mutta se tiedetään, että aivojen aineenvaihdunta, hapen kulutus ja verenkierto vilkastuvat. Tutkijat pitävät todennäköisenä, että sähkö tehostaa välittäjäaineiden vapautumista tai parantaa niitä vastaanottavien solujen toimintaa.

Nykyään sähköä käytetään aivojen korjaukseen monessa muussakin muodossa. Tarjolla on pulsseja syöttäviä implantteja ja hoitoja, joissa sähköpurkaukset synnytetään magneettikentällä. Nämäkin hoidot kehittyvät kaiken aikaa, ja käyttökohteet laajenevat mielen oireista motoriikan häiriöihin, krooniseen kipuun, riippuvuuksiin ja Alzheimerin tautiin.

 

Lue lisää

Kesäkuun 2016 Tiede-lehdessä on pitkä artikkeli, jossa lääketieteeseen erikoistunut tiedetoimittaja Mari Heikkilä esittelee aivojen sähköiseen stimulointiin perustuvien hoitojen menetelmiä ja käyttökohteita.

Jos aihe kiinnostaa, käy ostamassa painettu lehti tai iPad-digilehti.

Jos olet tilaaja, voit lukea artikkelin kirjautumalla tilaajatunnuksillasi alla olevasta linkistä. Ellet ole vielä aktivoinut tunnuksiasi, löydät ohjeet täältä.

Kivikautisessa naudankallossa on reikä, jonka kuva näyttää sen sekä otsaluun ulko- että sisäpuolelta. Janan pituus vastaa kymmentä senttimetriä. Kuva: Fernando Ramirez Rozzi
Kivikautisessa naudankallossa on reikä, jonka kuva näyttää sen sekä otsaluun ulko- että sisäpuolelta. Janan pituus vastaa kymmentä senttimetriä. Kuva: Fernando Ramirez Rozzi

Länsi-Ranskasta löydetyssä yli 5 000 vuotta vanhassa lehmän kallossa oleva reikä on mitä todennäköisimmin porattu tarkoituksella.

Kallonporaus on ikivanha toimenpide. Esimerkiksi migreenin ja epilepsian uskottiin aiheutuvan pään sisällä mekastavista pahoista hengistä, ja kun kalloon porattiin tai raaputettiin reikä, nämä pirut pääsivät liihottelemaan matkoihinsa.

Arkeologinen todistusaineisto osoittaa, että ihmiset porasivat reikiä toistensa päihin jo yli 8 000 vuotta sitten. Toimenpiteestä jopa selvittiin hengissä jo kivikaudella.

Useassa vanhassa kallossa näkyy, että porausreikä on luutunut umpeen. Potilas on siis elänyt ainakin jonkin aikaa toimenpiteen jälkeen.

Nyt Ranskasta löydetty yli 5 000 vuotta vanha lehmän kallo viittaa siihen, että ihmiset ovat kenties harjoitelleet operaatiota eläimillä. Lehmän kallossa on ammottava reikä, jonka ympärillä on selvästi samanlaisia raapimisjälkiä kuin porauksen läpikäyneiden ihmisten päässä.

Atlantin rannalla Länsi-Ranskassa on muinoin ollut kivikautista asutusta, ja lehmän kallo kaivettiin siellä esille jo 1970–1980-luvun kaivauksissa.

Reiän ajateltiin tuolloin syntyneen kamppailussa toisen eläimen kanssa. Kenties toinen sarvipää oli puhkaissut lehmäparan kallon.

Kallon alun perin löytänyt tutkija pyysi kuitenkin muutama vuosi sitten kahta tutkijaa vilkaisemaan reikää lähemmin.

”Näimme hyvin nopeasti, että reikä on syntynyt kallonporauksesta. Se ei ole sarven jälki”, kertoo tutkija Fernando Ramirez Rozzi LiveScience-verkkolehdelle.

Totuus paljastui viimeistään elektronimikroskoopin alla, kun tutkijat näkivät kivityökalujen aiheuttamat raapimisjäljet reiän ympärillä.

Muinaiset ihmiset ovat siis ehkä harjoitelleet kallonporausta lehmällä. Tai kenties lehmäparka on kärsinyt jostain sairaudesta, jota on yritetty parantaa poraamalla sen päähän reikä.

Ei tiedetä, oliko lehmä elossa, kun reikä tehtiin. Joka tapauksessa se ei ole elänyt kovin pitkään operaation jälkeen, sillä reikä ei ole luutunut lainkaan.

Tutkijat pohtivat myös, olisiko reikä tehty osana jotain rituaalia. Heidän mielestään on kuitenkin todennäköisintä, että lehmä on toiminut aloittelevan kallonporaajan harjoituspotilaana ennen kuin vaarallista tekniikkaa on lähdetty soveltamaan ihmiseen.

Ranskasta on aiemmin löytynyt myös villisian kallo, jossa on samankaltainen reikä.

Tutkimuksen julkaisi Scientific Reports.

Some ja pelit muokkaavat aivoja samalla tavalla kuin porno tai päihteet.

Moni vitsailee olevansa riippuvainen Facebookista tai Instagramista, mutta addiktio voi olla aivan todellinen, muistuttaa Helsingin Sanomat jutussaan.

Kiinassa arviolta yhdeksän prosenttia ja Japanissa kahdeksan prosenttia nuorista on nettiriippuvaisia. Kiina luokitteli internet-riippuvuuden sairaudeksi jo vuonna 2008.

Internet-riippuvuuden mekanismit ovat samankaltaisia kuin muissakin riippuvuuksissa.

”Riippuvuutta voi aiheuttaa oikeastaan mikä tahansa, mistä aivot saavat nopeita palkintoja”, Helsingin yliopiston aivotutkija Minna Huotilainen kertoo.

Taustalla on aivojen palkkiojärjestelmä, joka aktivoituu muun muassa syömisen ja seksin yhteydessä. Sen tarkoitus on varmistaa eloonjääminen.

Facebook, Twitter, Instagram ja pelinkehittäjät osaavat hyödyntää aivojen palkkiojärjestelmää. Palveluita on hiottu niin, että käyttäjälle tulee jatkuvasti pieniä yllätyksiä: tulee ilmoituksia tykkäyksistä, viestejä kavereilta, uutisia ja videoita.

Lyhyet ilmoitukset herättävät uteliaisuuden ja antavat nopeasti dopamiinitujauksen. Tämän vuoksi Twitter koukuttaa paremmin kuin pitkät kirjoitukset.

Riippuvuuden kehittyessä aivojen toiminta muuttuu alueilla, jotka ovat vastuussa motivaatiosta, kognitiivisista toiminnoista, itsehillinnästä ja viivästyneen palkkion odottamisesta.

Myös hormonien pitoisuudet aivoissa muuttuvat. Hiljattain korealaiset tutkijat havaitsivat, että nuorilla nettiriippuvaisilla aivojen välittäjäaine gaban pitoisuus oli tavallista korkeampi. Tämän tiedetään aiheuttavan uneliaisuutta, masennusta ja ahdistuneisuutta.

Kysely

Oletko nettiriippuvainen?