Nykyaikainen sähköhoito stimuloi hermosoluja tehokkaasti ja turvallisesti. Käyttö lisääntyy selvästi myös meillä Suomessa. Kuva: Jukka Fordell
Nykyaikainen sähköhoito stimuloi hermosoluja tehokkaasti ja turvallisesti. Käyttö lisääntyy selvästi myös meillä Suomessa. Kuva: Jukka Fordell

Parhaimmillaan sähkö hoitaa kipuilevaa mieltä tehokkaammin kuin lääke.

Sähköhoidolla on melkein yhtä huono maine kuin lobotomialeikkauksella – historiallisista syistä. Kumpikin menetelmä kehitettiin mielisairauksien, ennen kaikkea skitsofrenian, hoitoon 1930-luvulla, eikä niitä käytettäessä ensimmäiseksi ajateltu potilaan etua. Lobotomiassa runneltiin aivojen hermokytköksiä, sähköhoitoa taas annettiin nukuttamatta ja käytettiin jopa rankaisukeinona.

Suuren yleisön tajuntaan menetelmät ponnahtivat vuonna 1975 elokuvassa Yksi lensi yli käenpesän. Monien mieleen painui lähtemättömästi Jack Nicholsonin esittämä mielisairaalapotilas, joka tempoili tuskissaan sähkösokin kourissa ja vaipui apatiaan lobotomialeikkauksen jälkeen.

Tuolloin lobotomiasta oli jo luovuttu epäeettisenä toimenpiteenä. Sähköhoidon käyttö taas oli vähentymässä, sillä psyykenlääkkeiden valikoima oli kasvanut. Elokuvan jälkeen kannatus romahti. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

2000-luvulla sähköhoito on taas lähtenyt lisääntymään. Ruotsissa sen käyttö on tuplaantunut, ja meilläkin hoitoyksiköitä on jo 25. Maailmanlaajuisesti sähköhoitoa saa arviolta miljoona ihmistä vuodessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Moderni sähköhoito on jotain ihan muuta kuin vanha hoito. Laitteet ja käytännöt ovat kehittyneet valtavasti. Hoitoa annettaessa potilas nukkuu, ja hänen lihaksensa rentoutetaan, ennen kuin sähkövirta johdetaan aivoihin.

Sähköhoitoa käytetään etenkin nykyisen mielenterveysvitsauksen, masennuksen, hoidossa. Useimmat hoidetut myös hyötyvät siitä. Vakavasti masentuneista se auttaa lähes kaikkia.

Sähkövirta aiheuttaa aivoissa nopean epilepsiakohtauksen kaltaisen purkauksen ja lihaksissa lyhyen kouristuksen. Tervehdyttäviä mekanismeja ei tarkkaan tunneta, mutta se tiedetään, että aivojen aineenvaihdunta, hapen kulutus ja verenkierto vilkastuvat. Tutkijat pitävät todennäköisenä, että sähkö tehostaa välittäjäaineiden vapautumista tai parantaa niitä vastaanottavien solujen toimintaa.

Nykyään sähköä käytetään aivojen korjaukseen monessa muussakin muodossa. Tarjolla on pulsseja syöttäviä implantteja ja hoitoja, joissa sähköpurkaukset synnytetään magneettikentällä. Nämäkin hoidot kehittyvät kaiken aikaa, ja käyttökohteet laajenevat mielen oireista motoriikan häiriöihin, krooniseen kipuun, riippuvuuksiin ja Alzheimerin tautiin.

 

Lue lisää

Kesäkuun 2016 Tiede-lehdessä on pitkä artikkeli, jossa lääketieteeseen erikoistunut tiedetoimittaja Mari Heikkilä esittelee aivojen sähköiseen stimulointiin perustuvien hoitojen menetelmiä ja käyttökohteita.

Jos aihe kiinnostaa, käy ostamassa painettu lehti tai iPad-digilehti.

Jos olet tilaaja, voit lukea artikkelin kirjautumalla tilaajatunnuksillasi alla olevasta linkistä. Ellet ole vielä aktivoinut tunnuksiasi, löydät ohjeet täältä.

Deimos
Seuraa 
Viestejä21815

Homer_Backland kirjoitti:
Jonkun mielestä opiaatit ja kokaiini saa aivot toimimaan.

Jos päihteet ovat kontrollissa niin yleensä niillä on positiivisia vaikutuksia. Mutta yleensä (Ja varsinkin nuo mitkä mainitsit) riippuvuus ja addiktio tulevat varsin nopeasti. Psykedeeleillä on tunnetusti hyviä vaikutuksia aivoille. Esimerkiksi taitelijat saavat inspiraatiota tripeistään. Monet kuuluisat artistit ovat käyttäneet ppsykedeelejä. Mutta kuten sanoin vaarat ovat suuret. Niistä voi päästä suorittamaan tehtävää "Funny Farm"-nimiseen paikkaan joka myös psykiatrian osastona tunnetaan.

Einstein:Only two things are infinite, the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former.
Einstein:The most beautiful experience we can have is the mysterious.It is the fundamental emotion that stands at the cradle of true art and true science.

Sisältö jatkuu mainoksen alla