Varo, tältä voi saada 600 voltin sähköiskun. Kuva: Kenneth Catania
Varo, tältä voi saada 600 voltin sähköiskun. Kuva: Kenneth Catania

Sätkimään pantu pikkukala on helppo suupala.

Sähköankerias voi tuottaa biologisen akun muodostavilla soluillaan eli elektrosyyteillä jopa 600 voltin sähkövirran, jolla se saalistaa syötävää ja puolustautuu vihollisia vastaan. Miten se tarkkaan ottaen asettaan käyttää, ei ole ollut selvillä, ennen kuin nyt. Science-lehdessä julkaistu tutkimus osoittaa, että ankerias osaa kahdenlaisia sähköhyökkäyksiä, joilla se ottaa hallintaansa saaliin oman hermoston.

Vanderbilt-yliopiston tutkija Kenneth Catania sulki sähköankeriaan (Electrophorus electricus) kanssa samaan altaaseen saaliskaloja erilaisiin koeasetelmiin ja katsoi, miten peto menettelee.

Kokeissa selvisi, että ankerias kykenee ensinnäkin yhdenlaisella sähköpurkauksella ottamaan huomaamansa saaliin eräänlaiseen kauko-ohjaukseen ja lamauttamaan sen paikalleen. Tietyllä taajuudella lähetetyt sähkösykäykset matkivat saaliskalan liikehermoston omia käskyjä, joilla se seisauttaa lihaksensa.

Samantapaista kauko-ohjausta ankerias käyttää etsiessään ympäristössä piileskelevää syötävää. Toisella sykäysten taajuudella se saa saaliskalan sätkimään paikallaan, jolloin tämän sijainti paljastuu ja ankerias voi käydä imaisemassa sen suuhunsa.

Saalistusiskujen lisäksi ankerias hyödyntää matalajännitteisiä pulsseja ympäristön havainnointiin ja suunnistukseen. Nimestään huolimatta sähköankerias ei ole ankerias vaan kuuluu veitsikaloihin.

Videolla ankerias lamaa saaliinsa korkeajännitteisellä iskulla. Altaan kaiuttimet välittävät ääniksi muunnetut sähkösykäykset.

Video: Kenneth Catania