Joitain hiusten lähtö huolestuttaa. Kuva: Shutterstock
Joitain hiusten lähtö huolestuttaa. Kuva: Shutterstock

Karvat lähtivät uuteen kasvuun hiirillä ja rotilla.

Kaljuuntumisen estäminen voi joskus olla yhtä helppoa kuin hatun käyttäminen, väittävät Wisconsin-Madisonin yliopiston insinöörit Yhdysvalloissa. He ovat kehittäneet sähköisen hieronnan, joka auttaa pään karvatuppeja pitämään yllä hiusten kasvua.

Menetelmä perustuu laitteisiin, jotka keräävät energiaa kehon arkisesta liikkeestä. Koottu energia viedään laitteeseen, joka ärsyttää päälaen ihoa matalataajuisilla sähköisillä pulsseilla.

Sykäykset houkuttelevat jo lepoon asettunutta karvatuppea eli hiusfollikkelia heräämään ja kasvattamaan hiusta uudelleen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Karvattomien hiirien ja rottien testeissä laitteet piristivät hiiren päälaen karvojen kasvua yhtä tehokkaasti kuin kaksi sellaista yhdistettä, joita on kaljuuntumista hoitavissa lääkkeissä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kaljuuntumista on hoidettu perinteisesti lääkkeillä. Yhdestä lääkkeestä on todettu, että se voi sivuoireena masentaa, ahdistaa ja lisäksi heikentää seksuaalista halua.

”Uskon, että meillä on tässä käytännöllinen ratkaisu, jolla voi uudistaa hiustenkasvua”, sanoo Wisconsin–Madisonin yliopiston materiaalitieteiden professori Xudong Wang.

Tekniikkaa ja eläinkokeita tutkijat esittelevtä ACS Nano -lehdessä.Tutkimustiedotteen julkaisi Science Daily. Kokeiden hiiret kärsivät geneettisestä mutaatiosta, joka häiritsee karvankasvua.

Kehon liikkeistä koottu sähköpulssi ei tuota uusia karvatuppia ihoon. Sen vuoksi sillä ei voi korjata jo vuosia vanhaa hiusten menetystä vaan lähinnä torjua alkavaa pälvikaljua.

Sähköiset pulssit ovat lempeitä. Ne vaikuttavat vain päänahan aivan uloimpiin kerroksiin. Siksi niistä ei tutkijoiden mukaan voi koitua sivuvaikutuksia, jotka olisivat epämiellyttäviä.

Hiusten kasvua piristävä laite saa voimansa käyttäjän liikkeestä. Se ei vaadi painavia akkuja, paristoa tai mutkikasta elektroniikkaa. Laitetta voisi käyttää hienovaraisesti esimerkiksi lippalakin alla.

Pian Wang siirtyy kokeisiin ihmisillä, jotka ovat kärsineet hiustenlähdöstä. Menetelmä on patentoitu.

Vierailija

Käyttäjä4499 kirjoitti:
Voisiko syöpääkin hoitaa sähköllä?
(Amstelin jälkeen tämä on vallan luonnollinen kysymys...)

Amstelilla voi hoitaa montaa asiaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla