Sähkömustetta hyödynnetään jo lukulaitteissa, joihin voi ladata kirjoja. Kuva: <span class="photographer">Wikimedia Commons</span>
Sähkömustetta hyödynnetään jo lukulaitteissa, joihin voi ladata kirjoja. Kuva: Wikimedia Commons

Yhdysvaltalaistutkijoiden elektroninen muste matkii jo erehdyttävästi paperille painettua.

Yhdysvaltalaistutkijoiden kehittämä ohut, elektroninen näyttö sähköisine musteineen alkaa olla yhtä kirkasta luettavaa kuin paperinen kirjakin. Millisekunnin reaktioaika mahdollistaa myös videoiden ymppäämisen tekstin lomaan.

Sähkömustenäyttö ei tarvitse lainkaan taustavaloa, joten se kuluttaa erittäin vähän energiaa. Sen avulla kirjoitettua tekstiä on myös hyvä lukea, sillä se ei värise toisin kuin teksti nykyisten tietokoneiden ruuduilla.

Ongelmana on kuitenkin ollut se, että sähköinen muste on mustavalkoista ja varsin himmeää.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jason Heikenfeld Cincinnatin yliopistosta kollegoineen sai siihen kuitenkin väriä ja kirkkautta säätelemällä jännitteen avulla vesipohjaisten musteiden levittymistä polymeeripikseleille, jotka on päällystetty heijastavalla alumiinilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jännitteen puuttuessa muste pysyy piskuisessa säiliössä pikselin keskellä, ja valo heijastuu alumiinista. Kun jännitettä lisätään, muste purkautuu piilostaan pikselin päälle ja näkyy vahvana värinä.

Tutkijat painottavat, että menetelmä on vielä varhaisvaiheessaan ja prototyypissä on käytetty vasta yhtä värillistä mustetta.

Edistysaskelesta raportoi Nature Photonics.

Sisältö jatkuu mainoksen alla