Tulevaisuuden kamerakännyköissä saatetaan käyttää lasi- tai muovilinssin sijasta nestelinssiä, Nature kertoo. Philipsin tutkimuskeskuksessa Eindhovenissa Hollannissa testatu...

Tulevaisuuden kamerakännyköissä saatetaan käyttää lasi- tai muovilinssin sijasta nestelinssiä, Nature kertoo. Philipsin tutkimuskeskuksessa Eindhovenissa Hollannissa testatussa koelinssissä on kerros öljyä ja kerros vettä kapeassa putkessa.

Öljyn ja veden rajapinta olisi normaalisti taso, mutta koska putken sisäpinta on vuorattu vettä hylkivällä aineella, vesi pyrkii seinämästä poispäin ja pullistuu öljyyn päin. Näin syntyy pallomainen rajapinta, kuten linssissä kuuluu ollakin.

Hylkimisen voimakkuutta voidaan säätää putken sisäpintaan johdetulla jännitteellä, jolloin nestelinssin polttoväli muuttuu. Näin samalla linssillä voidaan ottaa myös lähikuvia ilman että linssiä tarvitsee siirtää etäämmäksi kuvapinnasta. Mahdollisista kuvausvirheistä uutinen ei kerro; ne on perinteisesti jouduttu korjaamaan siten, että kameran objektiivissa käytetään useita eri materiaaleista tehtyjä linssejä.

Testilinssin läpimitta on kolme millimetriä, joten se voisi hyvin sopia kamerakännykän linssiksi.Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla