Olemme alttiimpia infektioille lepoaikaan eli aamulla ja myöhään illalla. Päivällä ja alkuillasta immuunipuolustus toimii tehokkaasti.

Kehomme puolustusjärjestelmää näyttää tahdistavan sisäinen kello. Sen tuntemus auttaa ymmärtämään, miksi sairastumme tai loukkaannumme herkemmin tiettyyn aikaan vuodesta tai vuorokaudesta.

Sisäistä kelloa tarkastelemalla on tutkijoiden mukaan mahdollista selittää, miksi ihmiset ovat alttiita esimerkiksi flunssalle erityisesti syksyllä ja talvella, ja miksi puolestaan polio tai skleroosit eli kudosten kovettumataudit pahenevat kesäaikaan.

Kellon toimintaa selvittää tuore irlantilais-brittiläinen tutkimus.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Olemme havainneet jo vuosisatoja sitten, että ihminen on talvisin alttiimpi joillekin sairauksille, mutta emme vieläkään täysin ymmärrä, miten keho vaikuttaa tähän kaikkeen”, sanoo tutkimusta johtanut Cathy Wyse The Guardian -sanomalehdelle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Irlantilaisen Royal College of Surgeons -yliopiston tutkimus on julkaistu Medrxiv-palvelussa, eikä sitä ole vielä vertaisarvioitu.

Tutkimuksen aineisto saatiin Britannian biopankista, joka on seurannut noin puolen miljoonan ihmisen terveydentilaa runsaan vuosikymmenen ajan.

Tutkijat analysoivat lähes 330 000 ihmisen verinäytteitä selvittääkseen, vaikuttiko näytteiden keräämisaika niiden sisältämien puolustussolujen määrään. Verinäytteitä tarkasteltiin neljän vuoden ajalta.

Tutkimusryhmä löysi merkittävää vaihtelua veren valkosolujen määrässä ja tulehdusarvoa mittaavassa C-reaktiivisessa proteiinissa.

Valkosolujen tärkein tehtävä on huolehtia kehon vastustuskyvystä. C-reaktiivinen proteiini eli CRP on puolestaan maksasolujen tuottama valkuaisaine, jonka määrä lisääntyy erilaisissa tulehduksissa.

Kuukausi- ja vuorokausikohtainen vaihtelu viittaa siis siihen, että immuunijärjestelmämme on joko heikompi tai vahvempi tiettyyn aikaan vuodesta ja päivästä.

Tutkijat päättelivät, että ihmisen immuunijärjestelmä on evoluution myötä oppinut toimimaan tehokkaimmin silloin, kun ihmiset yleensä ovat aktiivisimmillaan.

Lepoaikaan eli aamulla ja myöhään illalla olemme siis alttiimpia infektioille, mutta päiväsaikaan ja alkuillasta immuunipuolustus toimii tehokkaasti.

”Yksinkertaisin selitys on se, että immuunijärjestelmämme on kehittynyt taistelemaan taudinaiheuttajia vastaan silloin, kun ihmiset niitä kaikkein todennäköisimmin kohtaavat”, arvioi Cambridgen yliopiston tutkija John O’Neill The Guardianille.

ID10T
Seuraa 
Viestejä20803

Käyttäjä23956 kirjoitti:
Taas meni mettään. Aamulla panettaa ja illalla panettaa. Silloin vaihdetaan nesteitä, joten sairastuvuus riskikin lisääntty.

Logiikka se on tuokin. Mutta siellä sängyssä paneskellaan yleensä kahden kesken. Ja jos kummallakaan ei ole pöpöjä, niin mistä se tauti siihen sitten hyppää?

Kun taas astutaan ovesta ulos, ja mennään töihin kenties bussilla, niin siellä bussissa odottaa pahimmillaan 50 potentiaalista taudinkantajaa. Ja töissä tulee lisää.

Vierailija

Brainwashed kirjoitti:
Tässä näpelöimätön versio.

Ehkä on ajateltu että sekainen tukka antaa flunssaisemman vaikutelman, vaikka se sinun mielestäsi näyttikin pikemmin seksikkäältä...

😎

Ihana nainen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla